Ako zvládnuť a prežiť rozchod s partnerom?

3

K tomuto článku ma viedli moje životné skúsenosti a skúsenosti mojich známych, od ktorých neustále počúvam o rozchode s ich partnerom.

Verím, že každý si tým už prešiel. Tento článok je o tom, ako zvládnuť a prežiť rozchod s partnerom. Mal by ti uľahčiť túto neľahkú etapu života a pozrieť sa na ňu z iného uhla.

Na začiatok mám pre teba jednu analógiu. Rozchod s partnerom by sa dal prirovnať k smrti niekoho známeho, niekoho, koho si mal rád. Keď niekto zomrie, všetci spomíname len na tie dobré veci, ktoré sme s ním prežili.

Pripomína ti to niečo, však? Tak isto je to aj s rozchodom.

Ponúkam ti niekoľko priateľských rád, po ktorých sa z rozchodu rýchlejšie dostaneš:

 

Neutápaj svoj žiaľ v alkohole!

Veľa mužov po rozchode pije a tým sa totálne psychicky zničí. Pokiaľ si myslíš, že s alkoholom zabudneš, tak to si na veľkom omyle! Alkohol totiž prehlbuje depresiu. Začneš sa obviňovať a ľutovať. Budeš mať pocit, že život za nič nestojí a nemá zmysel. Nepi a bude ti lepšie.

Zaujímavé na tom ale je, že na túto radu nikto nedá, pokým si to sám nevyskúša, aké to je príšerné a čo to s človekom porobí.

 

Zlož ružové okuliare

Ako som už spomenul v úvode, po rozchode myslíš hlavne na krásne chvíle s tvojou milovanou. Pozri sa aj na tú druhú stranu! To, ako ste sa k sebe chovali ku koncu vzťahu. To, ako sa k tebe niekedy správala. To, čím ťa štvala…

Každá minca má dve strany. Možno zistíš, že ten váš vzťah nebol až tak ideálny. Možno zistíš, že to, čo si si idealizoval nie je tak krásne. To všetko ale uvidíš, keď tvoja láska opadne. Zložíš ružové okuliare.

 

Neseď doma na zadku

Sedieť doma a zožierať sa je strašná hlúposť. Naviac to zožieranie sa v tebe môže vypestovať pocit, že všetky ženy sú rovnaké a že všetky ti ublížia tak, ako tvoja bývalá. Ver tomu, že to tak vôbec nie je.

Je samozrejmé, že rozchod bolí. Nie je nič nemorálneho na tom, keď o tom premýšľaš a hovoríš. Tej bolesti sa ale potrebuješ zbaviť a uvolniť ju zo seba. To ti pomôže vrátiť sa do života.

Skús sa ísť občas zabaviť a rozptýliť sa. Nájdi si koníčky, choď si zacvičiť, buduj kariéru. Niečo hlavne rob. Tak nebudeš stále myslieť na bývalú.

[kniha_chlap]

 

Čo na ňom vidí?

Klasická otázka, ktorú si položí každý chalan, ktorého opustila žena kvôli inému. My muži porovnávame. Ten druhý je určite krajší, bohatší, má ho väčšieho…

Ale tak ženy nemyslia. Nejde tu o žiadne preteky. To, že vyhral niekto druhý býva len preto, lebo medzi tebou a bývalou už city ochladli. Ten druhý nie je lepší ako ty, neporovnávaj sa s ním.

Hľadanie dôvodu „prečo on“ ti len berie silu a totálne ťa môže zlomiť, keď sa dozvieš, že žiadny taký dôvod nemusí byť.

Nemusí byť vôbec krajší, bohatší a ani pornoherec s anakondou. Stačí, keď bol v správny čas na správnom mieste a dal tvojej frajerke to, čo jej chýbalo. Ale to už nezmeníš. Aj keby si sa snažil byť lepší či dokonalejší. Nič to nezmení na fakte, že je koniec.

 

Dostaň to zo seba von

Pokiaľ cítiš nenávisť k svojej bývalej, napríklad za to, ako ťa opustila, pomôže ti, ak jej a sebe odpustíš. Nenávisť ťa stále drží a núti na ňu myslieť.

talk-1034161_640

Viem, že sa mi to ľahko hovorí, ale naozaj to pomôže. Je lepšie sa s tým vyrovnať, než s tým bojovať. Vyskúšaj to.

Po rozchode je dobré zohnať si niekoho, kto ťa bude chvíľku počúvať a ty mu o tom povieš. Uľaví sa ti.

Pokiaľ takého človeka nemáš, choď sa niekam vykričať, vyplakať. Nedus to preboha v sebe. Nahromadené emócie z teba musia ísť von.

 

Bavenie sa s inými ženami

Na rozchod len tak ľahko nezabudneš. Vieš, o čom hovorím. Pravdepodobne to asi nechceš počuť, ale na svoju bývalú nikdy nezabudneš, pokiaľ si s ňou strávil dostatočný čas.

Nemôžeš predsa len tak zmazať niekoľko rokov života. Vymazal by si aj kus zo seba a svojich životných skúseností.

Pokiaľ sa na to necítiš, nikoho nebaľ. Ale ženám sa určite nevyhýbaj. Neber ich ako potenciálny vzťah, len si s nimi pokecaj. Keď ju nebudeš porovnávať a posudzovať, tak ti nebudú vôbec vadiť. Vyhýbať sa im ale je chyba.

 

Chcem ju späť

Nepoteším ťa. Opakované vzťahy netrvajú dlho. Nemá cenu strácať sily v boji, ktorý je dopredu prehratý. Aj tak si to ale musí každý vyskúšať sám.

Hlavný problém opakovaných vzťahov je ten, že pokračujete tam, kde ste skončili. A to je naprd. Aj keď by si sa snažil chvíľu robiť všetko od začiatku, vrátiš sa čoskoro do vyjazdených koľají.

 

A vieš, ako spoznáš, že si sa už s rozchodom vyrovnal a si v poriadku? Jednoducho. Už o bývalej nebudeš hovoriť, vôbec ti nepríde na rozum. Je to úplne presná definícia.

Pokiaľ si ešte namotaný, tak na bývalú myslíš a hovoríš o nej. Ale to prejde.

Držím ti palce, týmto si musí prejsť raz každý. Aby si mohol rozchod s partnerom prežiť, musíš si ho zažiť. Nejde to preskočiť, iba urýchliť.

[chlap_webinar]

Michal Kopecký je zakladateľom hnutia CHLAP 2.0 a jeho cieľom je pomôcť mužom a ženám nájsť, získať a udržať si svojho vysnívaného partnera, s ktorým budú šťastní vo vzťahu. Napísal knihu Aj ja som CHLAP 2.0, ktorú môžeš získať napr. na Martinuse tu »

3 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here