Ako ju pochopiť: Dá sa to vôbec?

0

S mojím kamarátom a parťákom Stanom sa budeme v tomto rozhovore baviť o tom, ako pochopiť ženy. 🙂

A dá sa to vôbec?

Pozri si video a dozvieš sa to.




 

Stanislav Ličko je zakladateľ projektu novymuz.sk a autor knihy Ako ju pochopiť. Pomáha chlapom zvyšovať úroveň ich vedomia, lepšie chápať ženy, zažívať vo vzťahoch viac lásky, intimity a celkovo zlepšovať ich vzťahy s najbližšími tak, aby zažívali v živote viac radosti.

Na blogu chlap20.sk nájdeš aj niekoľko hodnotných článkov do Stana, prečítať si ich môžeš na tomto odkaze.

 

Tri praktické tipy, ako pochopiť ženu

V článku nájdeš vytiahnuté 3 praktické tipy z knihy Ako ju pochopiť, o ktoré sa so mnou Stano v rozhovore podelil. Určite si pozri aj celé video, v ktorom nájdeš ďalšie zaujímavé informácie a myšlienky, ktoré v tomto článku nie sú spomenuté.

 

1. Muž potrebuje bezpodmienečnú úctu a žena bezpodmienečnú lásku

Toto bol pre mňa veľký AHA moment, keď som na to prišiel. Ak sa zaujímaš o partnerské vzťahy, tak si určite už zachytil informácie o tom, ako prejavovať lásku rôznymi jazykmi lásky. Všade sa hovorí o láske, ale málo sa hovorí o úcte a rešpekte.

Muži sa musia učiť ženy milovať a ženy sa musia učiť mužom prejavovať úctu.

Muži bytostne potrebujú od žien úctu a rešpekt. Muž viac cíti od ženy lásku tým, keď mu povie, že si ho váži a rešpektuje, ako keď mu povie, že ho miluje.

Po vyprchaní zamilovanosti sa mnoho vzťahov buď zmení alebo rozpadne. Ženy po rokoch vo vzťahu majú tendencie mužov kritizovať a vyčítať im ich chyby a snažia sa mužov zmeniť.

V preklade – správajú sa k svojim mužom ako ich matky, nie partnerky. Vtedy sa muž sťahuje do seba a odchádza od ženy, pretože ho to zraňuje a hnevá. Žena sa cíti zranená, keď sa muž od nej odvracia.

Mylne si myslí, že kritizovaním svojho muža napraví a on jej vďaka tomu bude prejavovať viac lásky. To je obrovský omyl. Pre muža je kritika ženy bolestivejšia ako rana do gulí.

Takto vzniká akýsi začarovaný kruh. Žena sa správa k mužovi neúctivo, tým že ho kritizuje a sťažuje sa naňho. Muž sa vtedy sťahuje do seba a nedokáže sa správať k žene láskavo. Žena necíti lásku a muž necíti úctu. Takto sa to ťahá donekonečna. Je potrebné z kruhu vystúpiť.

Ak chce žena opäť cítiť lásku, mala by mužovi vyjadrovať bezpodmienečnú úctu. Na druhej strane muž by mal žene vyjadrovať bezpodmienečnú lásku, aj keď je na neho nepríjemná a kritizuje ho. A to je niekedy ťažké.

Žena potrebuje cítiť od muža blízkosť, otvorenosť, vernosť, stabilitu, pravdivosť. Muž by mal mať schopnosť ustáť ju v akomkoľvek emočnom stave. Žena potrebuje oporu chlapa, ak nezvláda niektoré situácie sama. Ak sa toto všetko stretne, tak žena cíti lásku.

Žena môže mužovi prejaviť úctu tak, že ocení jeho úspech, jeho túžbu pracovať, jeho nasadenie, aby uživil rodinu. Mala by mu prejavovať úctu tým, že zdôrazní, ako je pre ňu dôležitý a nenahraditeľný. Žena by mala k mužovi vzhliadať, dokázať sa mu odovzdať, dôverovať mu, nebrať mu jeho slobodu, nekritizovať ho a hlavne sa k nemu nesprávať ako jeho matka.

 

Ako môže dať chlap najavo žene, že od nej potrebuje úctu a rešpekt?

Na to existuje zázračná veta, ktorú môže muž povedať a môže znieť takto:

„Miláčik, v tomto necítim úctu. Máš teraz dojem, že ťa nemilujem?“

Touto vetou nepoukazuje muž na chyby. Hovorí o tom, že necíti od ženy úctu a rešpekt. Zároveň sa pýta, či svojím správaním nespôsobil niečo, pri čom sa žena necíti byť milovaná. Ženy sú často prekvapené, že svojimi slovami a kritikou sa správajú neúctivo, pretože im to nikdy nikto nepovedal.

Keď sú muži zraňovaní slovami, väčšinou mlčia alebo odchádzajú. Nedokážu vyjadriť svoje pocity. Pri konfliktoch je dôležité hovoriť o tom, čo cítim a nie o tom, ako sa správa partner.

Je to len o tom aby sme sa naučili ako vnímajú realitu a partnerské vzťahy muži a ženy. Pretože vo vzťahu si často mylne myslíme, že ak to aj mám takto moja žena to má rovnako. To je však obrovský omyl. Presne o týchto rozdieloch píšem v mojej knihe Ako ju pochopiť.

 

2. Muž potrebuje vedieť, ako ustáť konflikty

Ženy často používajú techniku hádok a výčitiek preto, aby ich muži začali konečne vnímať a vcítili sa do ich situácie. Dnešní muži sú často duchom inde – pri svojej práci alebo pri svojich projektoch. Preto žena často nemá inú možnosť, ako sa s mužom pohádať.

Možno niekedy úplne stačí iba ženu vypočuť a nedávať jej nevyžiadané rady. Len s ňou byť, vedome jej prejaviť svoj záujem a emočne sa s ňou prepojiť. A keď sa s tebou bude žena cítiť lepšie, pomôže jej to, aby s tebou dokázala lepšie fungovať „logicky“. Spôsobom, ktorému viac rozumieš ty.

Buď ochotný niekedy ustúpiť, prestaň ju nútiť, aby myslela ako muž, aby ťa chválila a bola na teba neustále milá. Namiesto toho zisti, prečo s tebou nie je prepojená a prečo stále
vyvoláva hádky. Je to väčšinou preto, že sa necíti byť milovaná. Keď začne byť nepríjemná, možno ju stačí objať, vypočuť, povedať vtip, urobiť grimasu, zaspievať nejakú sonátu, rozosmiať ju atď.

Keď nastane so ženou konflikt mnoho mužov sa dostáva do obranného módu a vypnú vnímanie toho, čo žena hovorí a začnú to ignorovať, čo opäť neprospieva k rastu. Niektorí sa môžu dostať aj do útočného módu a potom môže konflikt dosť vygradovať.

Prestaň sa na ženu pozerať ako na problém, ktorý treba vyriešiť. Žena nechce tvoj koučing o tom, ako môže zlepšiť svoj život, ty nie si jej otec ani mentor. Žena potrebuje vedľa seba CHLAPA a nie terapeuta, kouča a mentora.

Ak vo vašom vzťahu niečo nefunguje, je dobré sa o tom s partnerkou porozprávať a predchádzať tak konfliktom. Podľa mňa veľké množstvo problémov vo vzťahu je kvôli tomu, že sa o nich nehovorí a potom si vytvárame zbytočné predpoklady.

Minimálne 1x za týždeň odporúčam otvorene hovoriť so ženou o svojich potrebách spôsobom, pri ktorom sú vypočuté obe strany, bez toho aby na seba útočili. Postup ako na to, vysvetľujem v knihe. Musíme sa učiť vo vzťahu komunikovať, aj o tých témach ktoré nás zraňujú. Pretože schopnosť otvoriť svoje srdce a byť zraniteľný nesmierne prehlbuje intimitu vo vzťahu.

Niekedy je najlepšie byť pokorný, priznať si chybu a jednoducho sa ospravedlniť. Aj vtedy, keď máš strach, že stratíš rešpekt. Žena väčšinou po ospravedlnení veľmi zmäkne a sama si tiež prizná svoj podiel viny. Ospravedlnenie má magické účinky a môže sa stať, že ju to dokonca sexuálne vzruší. Naozaj to vyskúšaj a uvidíš sám.

Samozrejme, niektoré nevyzreté ženy toto dokážu zneužiť a potom chcú tebou manipulovať. Treba byť bdelý a zistiť, či nemáš vzťah práve s takouto ženou. Verím tomu, že chceš mať vedľa seba zrelú a cieľavedomú ženu, ktorá ospravedlnenie nezneužíva vo svoj prospech.

 

3. Žena nechce s tebou zažívať len pozitívne emócie

Toto bol pre mňa jeden z najväčších AHA momentov ohľadne partnerských vzťahov a žien. A teraz čítaj naozaj pozorne, pretože sa mohlo aj tebe v minulosti stať, že si veril tomu, že muž má robiť ženu neustále šťastnou. Omyl.

„Mužova úloha NIE JE neustále robiť ženu šťastnou a neustále jej vyhovieť a plniť jej rozmary.“

Či už máš vzťah alebo sa len spoznávate. Volá sa to aj syndróm dobrého chlapca. Je to spôsobené viacerými faktormi, akým je napr. výchova malých chlapcov ženami – škôlka, škola, vychovávateľky, učiteľky atď. Medzi ďalšie faktory patrí neprítomnosť otca pri výchove, či už duchom, alebo fyzicky a celkovo absencia skutočných mužských vzorov v spoločnosti. Nie je ani tak dôležité, čo to spôsobilo a prečo, ale čo s tým môžeš urobiť ty.

Ide o to, aby si ustál ženské rozmary, jej emócie a zároveň bol pravdivý voči sebe. Aby si dodržiaval vlastnú integritu a dokázal udržiavať pevné hranice.

Mužova úloha v rodine je dokázať udržať „bezpečný priestor“ – vytvoriť pevné hranice pre ženu a deti. Vďaka tomu sa môžu ostatní členovia rodiny cítiť bezpečne. Vymedzovať hranice je mužova úloha, nemusia to robiť ostatní členovia rodiny, pretože to nie je ich úloha.

Žena s láskou tieto hranice vypĺňa a vtedy to funguje skvele. Jej podvedomá úloha je taká, že tvoje hranice bude neustále skúšať, či sú dostatočne pevné. Ak to ustojíš, bude ti dôverovať a s láskou budete žiť v harmónii. To isté robia aj deti. Ak dovolíš žene alebo deťom, aby tvoje hranice prekračovali, prestanú ťa po čase rešpektovať.

Muž musí neustále prekonávať strach, že ženu nahnevá a nevyhovie jej. Jednoducho musí vedieť, kedy má jasne určiť hranice a proste povedať rázne „NIE“ .

Toto žena nesmierne ocení, keď je muž pravdivý voči nej a voči sebe. Je pre ňu čitateľný a nenosí rôzne masky. Pretože ak jej nehovorí pravdu o tom, ako sa vo vnútri cíti, žena mu potom nemôže dôverovať a spoľahnúť sa na neho. Podľa mňa väčšina žien nechce vedľa seba dobrého chlapčeka, ktorý je neustále poslušný, počúva ju, snaží sa jej vyhovieť a plní všetky jej rozmary. Podľa mňa chce chlapa ku ktorému môže vzhliadať. Chlapa ktorý nemá strach z toho, že ju nahnevá a nemusí s ňou vo všetkom súhlasiť.

Keď sa žena s mužom trochu poháda, vznikne istý nesúlad a určitým spôsobom to medzi
nimi iskrí. Zrelý muž, ktorý o tom vie, to využije. Jednoducho si neberie jej útoky osobne, ale vníma to ako plnosť ženského elementu.

Ženský element je ako príroda alebo búrlivý oceán. Raz je oceán pokojný a o pár minút zrazu trieskajú o skaly obrovské vlny a zúri búrka. Mužova úloha nie je tieto nálady analyzovať alebo sa ich snažiť vyriešiť. Jeho úloha je tieto vlny ustáť a vtedy sa mu môže žena odovzdať a dôverovať mu.

Aby bola žena vo vzťahu šťastná, potrebuje slobodne vyjadrovať pocity a emócie, či už negatívne alebo pozitívne. Potrebuje ich zdieľať so svojím mužom. Potrebuje, aby bol muž voči jej emóciám otvorený, aby ju prijímal so všetkými jej prednosťami i slabosťami.

Muži aj ženy by sa mali učiť lásku vidieť a cítiť aj v tých veciach, ktoré berú ako samozrejmosť. Napríklad muž zarobí peniaze, postaví dom, donesie jedlo na stôl, alebo odvedzie ženu o polnoci 100 km z autobusovej stanice. To sú často mužské prejavy lásky, ale keď to žena nevidí táto láska nemôže prúdiť. Na druhej strane mnoho žien vytvára teplo domova a stará sa o domácnosť, varí, upratuje atď. a to je tiež prejav lásky.

Samozrejme, je dôležité komunikovať o tom, aké prejavy lásky skutočne potrebujem, aby som sa cítil milovaný. Môže to byť fyzický dotyk, pozornosť, slová uznania, skutky/služby alebo darčeky.

 

Prečo stále zdôrazňujem to, že muži musia niečo so sebou robiť?

Je to preto, lebo ženy urobili v spoločnosti za posledných 100 rokov doslova kvantový skok a my sme ako keby zaspali. Potrebujeme sa prebudiť a naozaj na sebe zamakať. Posledné storočie mnoho odborníkov popisuje ako úpadok mužského princípu. Stačí sa pozrieť na to, akí muži vedú naše krajiny. Je to tiež obraz spoločnosti. Sú to často malí chlapci v telách dospelákov. Nie sú to vedomí lídri.

Nechcem, aby to vyznelo tak, že ženy majú všetko vyriešené a nepotrebujú tiež na sebe pracovať. To vôbec nie. Avšak druhých ľudí nikdy nezmeníš na svoj obraz. Jediné čo môžeš urobiť je to, že sa zmeníš ty sám. K tomuto mi úplne skvele pasuje tento citát:

„Ostatným dovolím byť takými, akými sú. Ale od seba vyžadujem, aby som bol každý deň lepší.“

Toto vnímam momentálne ako moje životné poslanie. Inšpirovať chlapov vlastným príbehom k prechodu do zrelej dospelosti a je to aj cieľom mojej knihy. Aby chlapi na sebe zamakali a prevzali zodpovednosť za svoje potreby, svoj život, vzťah a prestali sa správať vo vzťahoch ako malí chlapci.

 

Toto bol krátky úryvok z knihy a z rozhovoru so Stanom. Určite si pozri celé video, pretože tam sme sa dotkli aj ďalších vecí, ktoré by ťa mohli zaujímať.

Stanovu knihu “Ako ju pochopiť” môžeš získať na tomto odkaze.

Michal Kopecký je zakladateľom hnutia CHLAP 2.0 a jeho cieľom je pomôcť mužom a ženám nájsť, získať a udržať si svojho vysnívaného partnera, s ktorým budú šťastní vo vzťahu. Napísal knihu Aj ja som CHLAP 2.0, ktorú môžeš získať napr. na Martinuse tu »

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here