Ako mať viac peňazí

0

V tomto videu ti prezradím dva kroky, ktoré ti pomôžu mať viac peňazí z príjmu, ktorý momentálne máš.

Chceš to vedieť?

Pozri si toto video až do konca a dozvieš sa to:




Odoberaj CHLAP 2.0 videá

 

Ako si na tom s peniazmi ty?

Kedysi som bol nielen bordelár v živote, ale bordelár aj v peniazoch. Nevedel som na čo míňam peniaze. Keď mi prišli nejaké peniaze na účet, tak som hneď polovicu dal na niečo, čo som nepotreboval, aj keď som na to nemal.

Proste žil som heslom: „Peniaze boli aj budú,“ a tak som fungoval od výplaty do výplaty. Pravdepodobne také niečo poznáš aj ty.

Potom som sa začal vzdelávať aj ohľadom peňazí, tak som prišiel na niekoľko konceptov, a jednoduchých trikov, ktoré zvládneš aj ty a prezradím ti, ako môžeš mať viac peňazí už z toho, čo aktuálne máš. Dám ti návod už v dvoch jednoduchých krokoch.

 

Prvý krok je, že získaš kontrolu

Prvým krokom je, že získaš opäť kontrolu nad svojimi peniazmi.

Peter Drucker povedal, že: „Čo nemeriaš, to nekontroluješ.“ A ty si potrebuješ začať merať to, kam dávaš svoje peniaze.

Pokiaľ si dnes nezapisuješ svoje výdavky, čiže koľko mesačne minieš na jedlo, na ubytovanie, na zábavu, na cigarety, na ženy… Tak potom nevieš, ani že koľko máš peňazí, koľko ti zostalo a nevieš s tým pracovať do budúcna a nemáš v tom istotu.

Prvý krok čo ti odporúčam je, zapísať si aspoň posledné 3 mesiace dozadu a ideálne pokiaľ máš výpisy z účtu, tak si pozrieš, že na čo si míňal.

Zisti, kde si minul peniaze a rozdeľ si to do nejakých chlievikov, povedzme nutné výdaje, kde máš ubytovanie, stravu, cestovanie, nejaké možno dlhy, alebo niečo podobné.

Potom si rozdeľ ďalšie peniaze do chlievika, kde si odkladáš, na niečo si sporíš, alebo dávaš si peniaze bokom.

Do ďalšieho chlieviku si kľudne daj náklady, alebo výdaje, ktoré dávaš na zábavu, na cigarety, na alkohol, na jedenie vonku po reštauráciách…

Takýmto spôsobom získaš prehľad o tom, kam tvoje peniaze idú a častokrát je veľmi zaujímavé sa pozrieť na to spätne, že: „Aha, tu som dal 100 € z mojich 500 € alebo z mojich 600 € na cigarety? Aha, tu som išiel 5x von a minul som tam, lebo som tam pozýval a tu sú moje peniaze.“

Získaš prehľad, kde dávaš peniaze a kde míňaš.

Keď nevieš dohľadať spätne na čo konkrétne míňaš, tak si určite začni od dnešného dňa zapisovať všetko. Každé jedno euro, ktoré minieš, ktoré dáš niekde na rožok, ktoré dáš niekde na autobus.

 

Zhrniem ti to

Proste každé jedno euro potrebuješ mať od dnešného dňa pod kontrolou. Zamysli sa nad tým, ty si vynaložil nejakú energiu, nejaký čas na to, aby si peniaze zarobil a teraz potrebuješ začať s nimi aj nejako hospodáriť a udržať si ich.

Toto je oveľa dôležitejšie, ako tie peniaze mať, vedieť ich udržať, rozmnožiť, hospodáriť s nimi a mať tú schopnosť vedieť s peniazmi pracovať.

Začni si od dnešného dňa zapisovať svoje výdaje a sleduj ich mesiac, dva, tri a vznikne ti priemer tvojich výdajov, kde zistíš, aký máš návyk narábania s tvojimi peniazmi.

Toto je prvý krok, ktorý potrebuješ podstúpiť, aby si mal viac peňazí. Zistíš, že: „Aha, sem dávam peniaze,“ tak ich možno obmedzíš a prestaneš míňať toľko na veci, na ktoré ani nemáš, nepotrebuješ ich, sú to zbytočnosti, ktoré si kúpil len preto, lebo si to vtedy chcel.

 

Druhý krok je, že začneš si vytvárať menšie rozpočty

Už v roku 2008 som sa dozvedel, že by som si mal odkladať 10 % z môjho príjmu. Bola to pre mňa geniálna myšlienka, pretože mi to v škole nepovedali, učitelia mi to nepovedali a ani rodičia mi to nepovedali, že by som si mal niekde bokom odkladať aspoň 10 %.

Keď som to videl na jednom seminári, tak som to robil pár mesiacov, ale potom som sa na to vykašľal. Či už som zarábal 500 €, 1000 €, 1500 €, tak vždy mi na konci mesiaca nič nezostalo a minul som všetko, čo som mal, pretože som bol tak nastavený a nič som si bokom neodkladal.

Keď som sa dostal do finančných problémov, nakopili sa mi dlhy, moje náklady ma začali dobiehať a príjmy nestačili, tak som sa opäť po niekoľkých rokoch vrátil k tejto myšlienke a začal som ju aplikovať.

To, čo som vedel a nerobil som, tak som začal aplikovať do svojho života a zrazu, tým že som si začal robiť menšie rozpočty, tak som mal viac peňazí. Vytvoril som si rezervy a viem, že ich môžem minúť na to, na čo sú určené.

 

Zhrniem ti to

Teda druhý tip odo mňa, ako mať viac peňazí je, že si ich začneš prerozdeľovať. Ja som ti už dal taký mini návod toho, že si urobíš nejaký menší chlievik na nutné výdaje, dáš si menší chlievik na rezervu, dáš si menší chlievik na zábavu, na radosť…

Úplný základ, čo potrebuješ spraviť so svojimi peniazmi, s každým jedným eurom, s každou stovkou, s každou tisíckou či už peniaze dostaneš z brigády, výplaty, darčeka alebo na sviatok, tak aspoň 10 % si odložíš bokom.

Najprv zaplatíš sebe. Toto je veľmi dôležité pochopiť. Nie, nezaplatíš najprv účty, nie nezaplatíš najprv ostatným, ale zaplatíš najprv sebe, pretože takto si buduješ svoju rezervu do budúcna.

A nemusíš si brať potom pôžičky, robiť si dlhy zbytočne, keď sa ti pokazí auto, keď príde nejaký nečakaný výdaj, keď chceš ísť na dovolenku, keď si chceš zobrať nejakú ženu a aby si mal na svadbu.

Nie, aby si si požičiaval peniaze, ale aby si si tvoril bočnú rezervu, ktorá ti potom pomôže v budúcnosti.

 

Vysvetlím ti to na príklade

Základ je, že budeš žiť z 90 % toho, čo zarobíš. Teraz možno povieš: „Michal, nič mi nezostáva.“

Áno, nezostáva ti nič, pokiaľ zaplatíš najprv ostatným. Potrebuješ začať platiť najprv sebe. Veľmi rýchlo zistíš, že dokážeš vyžiť aj z tých 90 %. A to je ten princíp.

Pokiaľ to nebudeš robiť, tak ti to naozaj nepomôž. Vedieť túto informáciu a nerobiť ju ti bude na dve veci.

Pokiaľ zistíš, že dávaš povedzme na šaty, na fajčenie nejaké peniaze a nechceš sa toho vzdať, je to v poriadku. Nehovorím, že máš teraz prestať platiť za kávy, prestať fajčiť, že nemáš si dopriať nejakú radosť. Ja si tiež občas doprajem nejakú radosť, ale mám na to vyhradené peniaze.

Povedzme, že tých 100 %, ktoré zarobíš, tak 10 % si dáš hneď bokom na nejakú dlhodobú rezervu, ktorú si budeš tvoriť na nejaké nečakané výdaje.

Z 50-60 % budeš fungovať, žiť, zaplatíš si cestovanie, zaplatíš pohonné hmoty, zaplatíš nejaké ubytovanie.

Zo zvyšku, z nejakých 30-40 % si môžeš dopriať, čo len chceš. To sú tvoje peniaze, kľudne fajči, kľudne pi, kľudne choď za ženami, kľudne choď na stejk. To sú proste tvoje peniaze a môžeš si s nimi robiť, čo chceš.

Dôležité je, že budeš mať aspoň 10 až 20 % odložených niekde bokom, do svojej budúcnosti. Okolo 50 % máš na aktuálnu súčasnosť, na tvoj životný štýl, na tvoj životný štandard, na tvoje ubytovanie…

A zvyšok 20-30 % si daj bokom a môžeš si s nimi robiť, čo chceš a môžeš ich míňať na čo len chceš. Takýmto spôsobom za chvíľočku zistíš, že nemáš 500 €, 200 € na zábavu, ale máš možno len stovku a tak sa prispôsobíš. Neminieš viac ako je rozpočet.

Vieš, že hneď 50 € z tých 500 €, alebo stovku si dáš bokom a budeš fungovať zo zvyšku. Takýmto spôsobom ti bude zostávať časom viac a viac peňazí. Nebudeš žiť od výplaty do výplaty a nebudeš míňať peniaze na to, na čo nemáš. Pretože budeš mať na to menšie rozpočty.

Detailnejšie o týchto tipoch, ako mať viac peňazí, ako ušetriť, ako sa oddĺžiť a ako investovať hovorím v mojom programe Majster Peňazí.

Tieto dva kroky ti pomôžu už teraz: zapisovať si svoje výdaje, získať kontrolu nad svojimi výdajmi a peniazmi a v druhom kroku tvoriť si menšie rozpočty a fungovať len z toho, čo máš na tú danú oblasť.

Ak ti tento tip pomohol a myslíš si, že by mohol pomôcť aj ďalším chlapom, tak mu daj určite lajk a odporuč ho aj svojim kamarátom.

Pridaj sa aj na odber môjho Youtube kanálu a blogu chlap20.sk, kde sa dozvieš, ako môžeš byť vysokohodnotným chlapom a prinášať ženám lepšie zážitky.

Chceš byť lepším chlapom? Klikni sem a pridaj sa aj k nášmu hnutiu CHLAP 2.0!

Michal Kopecký je zakladateľom hnutia CHLAP 2.0 a jeho cieľom je pomôcť mužom a ženám nájsť, získať a udržať si svojho vysnívaného partnera, s ktorým budú šťastní vo vzťahu. Napísal knihu Aj ja som CHLAP 2.0, ktorú môžeš získať napr. na Martinuse tu »

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here