Ako sa zmenou o 1 % stal britský cyklistický Team Sky najúspešnejším tímom v histórii (aj keď dovtedy 100 rokov nevyhrali!)

0

Keď počuješ, že občas stačí malá zmena, hoci o 1 %, aby si konečne dosiahol úspech, tak ti to príde tak bezvýznamné a nepodstatné, že to ani nemá zmysel robiť.

Opak je však pravdou.

 

Snažil sa všetko zlepšiť len o 1 %

Pochopil to aj britský cyklistický tím Sky, ktorý bol dlhé roky priemerný. Nikdy nevyhrali Tour de France (aj keď sa už 100 rokov súťažilo) a vyhrali len jednu zlatú medailu v 1908.

Okolo roku 2003-2004 priviedli do tímu nového výkonnostného riaditeľa Dave Brailsforda, ktorý bol priekopníkom konceptu, v ktorom sa snažil len o 1 % zlepšiť všetko, čo tím robil.

Začali optimalizovať veci, ktoré by si mohol čakať: výživu pre jazdcov, týždenný tréningový plán, ergonomika sedadiel, vzduch v kolesách…

Ale on sa nezastavil len tam. Toto, prirodzene, robili aj všetky ostatné tímy.

Zašiel ešte ďalej. Robil veci, ktoré všetci ostatní prehliadali.

Objavili vankúš, čo zlepšoval spánok jazdcov medzi pretekmi, ktorý si brávali spolu so sebou dokonca aj na hotel.

Testovali najefektívnejší masážny gél či dokonca učili jazdcov, ako si čo najlepšie umyť ruky, aby predišli infekcii a chorobám.

 

Jednoducho zlepšovali, čo sa dalo zlepšiť

Brailsford veril, že keď to dokážu robiť dostatočne dlhú dobu a budú sa toho držať, Team Sky dokáže vyhrať Tour de France o päť rokov.

Mýlil sa. Vyhrali už o tri roky.

V 2012 sa stal ich jazdec Bradley Wiggins prvým britským cyklistom, ktorý vyhral Tour de France.

Ten istý rok trénoval Brailsford aj olympijský tím, ktorý dominoval až tak, že získali 70 % všetkých zlatých medailí.

V 2013 Team Sky zopakoval víťazstvo na Tour s iným jazdcom.

Mnohí pokladajú britský cyklistický tím na základe výsledkov z olympiád či Tour de France za posledných 10 rokov za najúspešnejší cyklistický tím v modernej histórii.

 

Aj malá zmena je významná, pokiaľ vytrváš

Je jednoduché preceňovať dôležitosť jednej veľkej udalosti a podceňovať hodnotu robením správnych rozhodnutí každý jeden deň.

Snažíme sa presvedčiť, že sa nám oplatí robiť veci inak a niečo zmeniť, iba pokiaľ vidíme nejaký veľký výsledok, ktorý nám to prináša.

Či už je to zhodenie nadbytočných kíl, vybudovanie biznisu, získanie životnej partnerky, cestovanie po svete či akýkoľvek iný cieľ, ktorý chceme dosiahnuť.

A tak sa tlačíme do nejakej mega veľkej udalosti, o ktorej budú všetci hovoriť. Tá však častokrát nenastáva a my sa na to vykašleme.

Znie ti to povedome?

Medzitým, zmena iba o 1 % nie je vôbec cítiť a takmer si ju ani nevšimneš. Ale môže mať rovnaký dopad, špeciálne, keď vytrváš.

 

Pozor! Toto funguje aj naopak

Keď si aktuálne sám, nie si spokojný s prácou, nemáš toľko peňazí či nevyzeráš tak, ako by si si predstavoval, nie je to niečo, čo by sa stalo zo dňa na deň. Je tak?

Je to len súbor drobných rozhodnutí, 1 % zhoršenie tu a tam (dal si si hambáč, neoslovil si tú krásku, kúpil si si to značkové tričko, bol si nervózny a zapálil si si cigaretu…) čo ťa nakoniec priviedlo tam, kde si dnes.

Ja som tiež nenabral 20 kg za 1 deň, keď som sa presťahoval na východ. Postupne som jedol viac, nezdravých vecí a ono sa to prejavilo.

Na začiatku nevidíš žiaden rozdiel, či robíš niečo dobre alebo zle, keď sa zlepšíš len o 1 %. Po týždni nebudeš mať výsledky žiadne. Po mesiaci ledva badateľné.

Ale ako pôjde čas dopredu, tieto malinké zlepšenia, ktoré budeš robiť spôsobia, že budeš oveľa ďalej, ako niekto, kto nerobí nič, lebo „tak malá zmena sa ani neoplatí robiť“.

Ako sa rozhodneš ty? Aký bude tvoj prvý krok?

Michal Kopecký je zakladateľom hnutia CHLAP 2.0 a jeho cieľom je pomôcť mužom a ženám nájsť, získať a udržať si svojho vysnívaného partnera, s ktorým budú šťastní vo vzťahu. Napísal knihu Aj ja som CHLAP 2.0, ktorú môžeš získať napr. na Martinuse tu »

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here