5 vecí, v ktorých Facebook zmenil vzťahy a randenie (k horšiemu)

3

Facebook, vzťahy a randenieFacebook dokáže pokaziť tvoj život v rôznych smeroch. A platí to aj pre vzťahy a randenie.

Zamestnávateľ ťa môže vyhodiť kvôli nemu z práce, prípadne sa dostaneš do dlhov, kvôli tým všetkým Zynga hrám.

Toto teraz ale posuňme na vedľajšiu koľaj…

 

Čo Facebook a vzťahy?

Facebook dokázal to, že randenie a vzťahy sú o dosť zložitejšie ako kedysi.

Môžeš síce použiť nejaké súkromné nastavenia prípadne zájsť až do úplnej krajnosti a nepridať si do „kamarátov“ baby, s ktorými randíš. Ale je viac ako isté, že facebook ťa nejak dobehne a aj tak tam nakoniec skončíte.

Vie samozrejme byť aj prospešný. Dokážeš tam nájsť mnoho potenciálnych kamarátiek s výhodami, frajeriek a podobne. Teraz sa však pozrieme na tie nevýhody…

Tu je 5 vecí, v ktorých Facebook narušil súkromie a odstránil osobné bariéry, čo spôsobilo, že láska a sex sa stali o niečo náročnejšími.

 

1. Prílišné riešenie ťa dovedie do šialenstva

Napísala ti dnes na nástenku 4 krát a dala ti 2 „lajky“ – znamená to, že sa jej páčiš?

Píše si statusy o tom, akých fešákov majú v práci a že s jedným ide na obed – mal by si sa báť toho, že si mimo hru?

Odkedy ste sa pohádali, nepridáva na nástenku takmer žiadne statusy – znamená to, že pred tebou niečo skrýva?

Prečo sa odznačuje na fotkách, na ktorých ste spolu?

Ak sa v tomto momente cítiš neistý alebo podozrievavý, jej novinky na Facebooku budú ako sto litrov benzínu do tvojho ohňa.

Je očividne lepšie nič nepredpokladať alebo sa nezačať správať divne, ale láska (a túžba) privádza ľudí k hlúpym činom. Niekedy si nevieš vysvetliť, čo tento alebo tamten status znamená pre váš vzťah.

Šance sú, že to neznamená vôbec nič. Ale to nezaženie tie neustále pochybnosti v tebe, všakže.

 

2. Vidíš všetko, čo sa okolo tvojej EX deje

Nerob-tychto-5-veci-na-facebooku-2Ten týpek akurát pridal na jej stenu poďakovanie za nádherne strávený čas minulú noc (mimochodom aké trápne?!), ale ona sa s tebou rozišla len minulý týždeň. To fakt naštve.

Väčšina z týchto vecí sa týka súkromia. V tomto prípade to však už nie je tvoje súkromie, ale jej. Je ťažké sa cez to dostať, keď si práve niekoho stratil.

Rozchod znášaš o to horšie, keď vieš, že ona sa má skvele bez teba a naplno si to užíva a ty sa utápaš v trápení. Facebook ti prístup k týmto informáciám extrémne uľahčuje…

 

3. Vzťahy a rozchody sú verejné

Je to klasická facebooková vzťahová dilema: Kto si koho pridá ako prvý do vzťahu na Facebooku a spraví to oficiálnym? Bolo by trápne vyhlásiť svoj status za „zadaný“ a žiadna odpoveď by od tvojej polovičky neprišla.

Zmena statusu na facebooku (v dobrom či zlom?) sa pridala k prvému rande, prvej puse, prvej spoločnej noci, vážnej debate a k prvému „ľúbim ťa“ do zoznamu dôležitých krokov vo vzťahu. Je to jeden z najdivnejších krokov, pretože je verejný z donútenia.

Treba to predsa všetkým oznámiť, no nie?

Prvá zmena statusu nie je jedinou výzvou. Keď sa vzťah skončí, ako skoro je to v pohode zmeniť si to späť na slobodný? Spraviť to okamžite sa zdá byť bezcitné, ale prílišné naťahovanie bude vyzerať tak, že si ešte stále naviazaný.

Taktiež, keď vidíš, že je už zrazu „vo vzťahu“ s niekým iným, tak ti to príliš na nálade nepridáva.

 

4. Je to záznam každej chyby, ktorú spravíš

Keď si nemôže pomôcť a vyzvedá, môže sa pozrieť späť na všetky utešujúce správy od tvojich priateľov
facebook-vztahy-randenie-onlineokolo tvojho posledného rozchodu.

Možno uvidí predchádzajúce naštvané statusy tvojej bývalej po tom, ako si jej povedal, že ju už nikdy nechceš vidieť. Alebo tvoj nový objav uvidí tvoje nedospelé a trápne odpovede.

Najhoršie zo všetkého je, že môže vidieť, aká otrasná bola tvoja bývalá priateľka a rozhodne sa, že hráš inú ligu.

Facebook ukladá záznam všetkého, čo si spravil, odkedy si si vytvoril profil. Je lepšie byť opatrný s informáciami, aby ťa potom nestrašili duchovia minulosti.

 

5. Komentáre iných donútia tvoju vyvolenú žiarliť

Toto už často krát spôsobilo rozchod. Na niektoré žiarlivé typy to pôsobí ako benzín priliaty do ohňa.

Povedzme, že dotyčná má kopu nevinných priateľov mužského rodu, ktorí „nechtiac“ pridávajú flirtujúce komentáre k jej statusom a fotkám.

Niektorí chlapi to proste neustoja. Stanú sa buď pasívne agresívnymi alebo vybuchnú od žiarlivosti. A koniec predtým inak dobre fungujúceho vzťahu je potom bližšie než by si mohol človek myslieť…

 

Výhoda vs. nevýhoda

Sociálne siete tak randenie spravili opäť o niečo ťažším. Človek si musí svoje súkromie a intimitu náležite chrániť.

Facebook nás privádza k ľuďom príliš blízko a príliš rýchlo.

To má však aj svoje výhody, ktoré človek dokáže premeniť vo svoj v prospech. Len si musí dať jednoducho väčší pozor a nepripúšťať si tak všetko k telu..

 

[MT_prva_sprava1]

Bývalá autorka a spoluzakladateľka blogu

3 KOMENTÁRE

  1. „Povedzme, že dotyčná má kopu nevinných priateľov mužského rodu, ktorí “nechtiac” pridávajú flirtujúce komentáre k jej statusom a fotkám. Chlapi by nemali toto príliš riešiť“

    okej tak ked si pojdem vonku s kamoskou na vino a „nechtiac“ budeme sami a pekne sa budeme zblizovat a pri tom ma stretne partnerka tak mam ocakavat, ze sa ma spyta, ci mame dost vina, ano? 😆 Predsa by nechcela aby som sa citil ako „v klietke s idiotkou“ 🙄

  2. Jediný negatívny zážitok kvôli facebooku vrámci vzťahov som zažila len pri jednom chalanovi, ktorý bol extrémne žiarlivý, akonáhle som si pridala niekoho do priatelov, uz sa vypytoval kto to je a potom mi aj zakazoval si pridávat nových chalanov do priatelov, ked som náhodou si aj niekoho pridala a dala som to zmazat z nástenky, on si aj tak všimol počet priateľov že sa zmenil a hned ma upodozrieval, hádam je každému jasné že tento vztah dlhý veľmi nebol 😉 cítila som sa ako zavretá v klietke s idiotom 😉 😀

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here