10 hlúpych chýb, ktoré chlapi robia vo vzťahu

0

Možno tieto chyby robíš nevedome aj ty a kvôli nim sa okrádaš o spokojný a naplnený partnerský život, a o skvelý sex.

To, aký máš momentálne vzťah, len odráža to, čo si sa doteraz o tom naučil. Ak nie si spokojný s tým, čo vo vzťahu dostávaš a zažívaš, urob niečo inak. Zmeň to, čo si robil doteraz.

Pozri, ja som bol na tom podobne, tiež som robil zbytočné a hlúpe chyby, vďaka ktorým som sa knokautoval hneď na prvých stretnutiach alebo na začiatku vzťahu.

Najhoršie na tom je, že som si neuvedomoval, že robím niečo zle. Robil som to v najlepšej viere, ako som si myslel alebo mi bolo hovorené, že je správne.

Mužmi sa nerodíme, mužmi sa stávame.

Bytostne sa potrebujeme inšpirovať od ostatných skúsenejších mužov. Poďme sa pozrieť na konkrétne chyby, ktoré som kedysi robil vo vzťahoch aj ja.

Dnes mám radosť, že viem o týchto princípoch a môžem byť pre svoju ženu lepším chlapom, a chcem sa o ne podeliť aj s tebou.

Poďme sa teraz spoločne pozrieť na najväčšie chyby, ktoré robia chlapi vo vzťahoch.

 

1. chyba: Berú ženy doslovne

“Držať sa svojich slov” je maskulinná charakteristická črta.

Osoba s výrazne ženskou podstatou sa možno nebude držať svojich slov, ale to neznamená, že klame.

V ženskej realite sú slová a fakty až na druhom miesta za emóciami a premenlivými náladami vo vzťahu.

Keď žena povie: “Nenávidím ťa” alebo “Do Zvolena sa sťahovať nikdy nebudem”, alebo “Do žiadneho kina s tebou ísť nechcem”, je to skôr odraz jej aktuálnej nálady a pocitov ako nejaké uvážlivé konštatovanie na základe faktov a skúseností.

Mužským princípom však je, že muž hovorí to, čo naozaj myslí vážne. Držať sa svojich slov je pre neho otázkou cti.

Ženský princíp hovorí to, čo žena práve cíti. Slová ženy sú teda jej pravdivým vyjadrením v danom okamžiku. 

Keď komunikuješ so ženou, načúvaj jej, ako keby si načúval oceánu alebo šumu lístia vo vetre. To, čo počuješ, sú zvuky, ktoré vyjadrujú premeny jej nálad a jej energie.

Samozrejme, sú momenty, kedy to, čo hovorí, aj naozaj myslí a vyjadruje slovami. Avšak, hlavne v momentoch, kedy zdieľa svoje pocity a nálady, si daj pozor na to, ako budeš interpretovať informácie od ženy.

Poviem ti nejaké príklady, v čom sa líši ženská komunikácia, a ako ju chápať. 

 

1. Príklad

Slová tvojej ženy zodpovedajú jej aktuálnym pocitom ohľadne vášho vzťahu a momentálnej situácii. Dané faktory sa ale každú chvíľu menia, podobne ako slová tvojej ženy.

Opýtaš sa jej napríklad: “Nechceš ísť na prechádzku?”

Ona odpovie: “Ani nie.”

Objímeš ju, pritúliš si ju k sebe a povieš: “Poďme na prechádzku popri rieke a pozrieme si západ slnka.”

Ona sa usmeje a povie ti: “Ok, tak poďme.”

Nehovorí o tom, či chce ísť alebo nie. Hovorí o pocitoch, aké má v danom okamihu z vášho vzťahu. Ak v jednej chvíli povie, že sa jej nechce a ty to tak necháš a sadneš si pred telku, nič si nepochopil. V skutočnosti ti nehovorí, že sa jej nechce ísť, aj keď to tak znie.

Nie je to klamanie, hoci pre muža alebo pre kohokoľvek, kto je navyknutý hovoriť chlapským spôsobom, teda hovoriť niečo, čo nie je pravda, to znamená klamať. Pre ženský princíp je však pravda príliš tesný pojem na to, aby sa do nej vtesnal široký prúd pocitov a nálad.

“Pravda” ženy je to, čo v danú chvíľu práve cíti. 

 

2. Príklad

Včera sme sa vracali autom z tanečnej školy s mojou ženou. Išiel som približne 100 km/h. Bol mráz a cesta mohla byť trocha šmykľavá.

Ja som si však bol istý rýchlosťou, akou idem, a zrazu mi žena povedala:

„Ty stále jazdíš ako blázon.“ 

V tom sa ozvalo moje mužské ego a chcel som povedať niečo na svoju obranu. V hlave mi prebehlo toto:

“Čože, ja jazdím rýchlo? Idem predpisovo, jazdím už 10 rokov bez nehody a vždy mám pod kontrolou svoju jazdu. Som skvelý šofér.”

Ale v tom som sa zastavil, lebo som vedel, že tu ide o niečo iné…

Spomalil som a chvíľu som nehovoril nič. Po pár sekundách som sa opýtal mojej ženy. „Ty máš strach?“

A ona prekvapená povedala: „Áno, mám strach, že sa ti niečo stane, keď vidím, ako rýchlo chodíš.“

Žena bude často testovať tvoju vysokú hodnotu (a to, ako si s ňou prepojený) podobnými vetami, nie je možné popísať, čo všetko bude na teba skúšať.

Žena niečo povie a sleduje čo urobíš, potom s tým, čo si povedal alebo urobil, nebude súhlasiť. 

Muž s nízkou sebahodnotou ženu poslúcha a muž s vysokou sebahodnotou berie ženské testy ako výzvu a rozumne sa k tomu postaví.

 

Prezradím ti pár ďalších príkladov

Toto je materiál z môjho prémiového kurzu Tajomstvo šťastného vzťahu, z ktorého ti dám teraz pár príkladov ako ochutnávku.

Napríklad žena je niekedy rozrušená a povie mužovi:

“Nikto ma nikdy nepočúva!” no a muž obyčajne odpovie: “Ja ťa teraz počúvam.”

Po takejto odpovedi sa väčšina žien ešte viac urazí alebo odpovie, že jej nerozumieš, alebo pozerá na teba ako na debila.

Je ti to povedomé, stalo sa ti to už niekedy?

Žena na vyjadrenie svojich pocitov používa rôzne básnické prejavy, superlatívy, metafory a zovšeobecnenia. Nemyslí to doslovne.

Správny preklad tejto vety: Nikto ma nikdy nepočúva!”

do mužského jazyka by bol:

“Mám pocit, že nechápeš, čo sa ti snažím povedať, alebo ti nezáleží na tom, čo cítim. Mohol by si mi dať nejakým spôsobom najavo, že ťa skutočne zaujíma, čo hovorím.”

Možno si teraz hovoríš. Prečo nemôže byť normálna a hovoriť ako človek…

Rozumiem ti.

Ak by to urobila, bola by nútená prepínať na svoju mužskú zložku, ale pre ňu je prirodzené komunikovať takto. Pre ňu sa to zdá normálne a nechápe, prečo tomu nerozumieš. Ide o to, aby si všetko od nej nebral doslovne. 

 

2. chyba: Nedokážu ustáť ženské emócie

Väčšina žien žijúcich v nefunkčných vzťahoch sa bojí byť “príliš hlasná”. Pretože samotný ženský princíp je príliš hlasný a veľký.

Čím je žena divokejšia, živšia, hravejšia, otvorenejšia a sexy, tým bude jej energia väčšia.

Žena bytostne potrebuje vyjadrovať svoje emócie. Aj pozitívne, aj negatívne, a pre muža je často veľkým prekvapením, že keď žena vyjadruje negatívne emócie, nemyslí tým, že muža nenávidí.

Je to len plnosť ženského elementu.

Mnoho žien bolo od malička potlačovaných, aby boli slušné, skromné, aby sa príliš neukazovali, nevyskakovali, nekričali, netancovali, neboli hlasné, neliezli na stromy, potlačovali svoju divokosť, živosť, otvorenosť a boli hlavne poslušné.

Avšak toto všetko je absolútne proti samotnému ženskému elementu.

Žena potrebuje vo vzťahu s mužom slobodne vyjadrovať celú škálu emócií. Jednu minútu môže byť šťastná a ďalšiu smutná alebo nahnevaná.

Ženské emócie môžeme prirovnať k búrlivému oceánu alebo k počasiu, ktoré je takmer vždy nepredvídateľné a môže sa zmeniť veľmi rýchlo.

Mužom toto nedáva logicky žiadny zmysel a často si kladú otázku:

„Ja sa z nej zbláznim. Prečo sa odrazu na mňa hnevá, keď má strechu nad hlavou, nikto nie je zranený, nikto nekrváca a všetci majú čo jesť, tak prečo je taká nervózna?“

Verím, že túto situáciu pozná každý muž, ktorý už žije nejaký čas so ženou.

Pre mnohých mužov je toto jedna z najťažších a nerozlúštiteľných úloh. Pretože sa nedá vyriešiť.

Okamžite prestaň používať pri nahnevanej žene vety typu: “Miláčik, upokoj sa.” alebo “Porozprávame sa, keď trocha vychladneš.“

Žena chce, aby si tam bol s ňou, keď je v plnej energii.

Keď vyjadruje negatívne emócie, možno chce len tvoje pevné objatie a aby si ju podržal. Ale nikdy ti to nepovie priamo. Ona nechce tvoj koučing na to, ako má zmeniť svoj život a nechce ani návod na to, ako sa má upokojiť.

Keď muž nezvláda jej divoké emócie, tak žena sa musí zmenšiť a prepnúť do takzvaného mamičkovského módu, aby chránila seba a aj jeho. A to je pre oboch nesmierne zložité.

Nauč sa ustáť aj nahnevanú ženu a takmer okamžite uvidíš výsledky. 

 

3. chyba: Nie sú prítomní

Tvoja prítomnosť vo vzťahu je pre ženu extrémne dôležitá a teraz nemám na mysli len fyzickú prítomnosť.

Ak si s ňou, tak buď s ňou. Prestaň vybavovať emaily a čekovať Facebook.

Keď si s ňou na rande, vypni si mobil a venuj jej plnú pozornosť.

Žena okamžite vycíti, či si prítomný alebo nie.

A mnoho mužov toto mylne interpretuje a hovoria ženám niečo takéto:

“Som s tebou v jednej miestnosti, obaja sme fyzicky prítomní a stojíme vedľa seba. Čo tým, sakra, myslíš, že ma necítiš?”

Je ti to povedomé?

Žena tým myslí, že si duchom neprítomný a nedokážeš sa s ňou prepojiť emočne, a necítiš ju. Ulietavaš mysľou preč a si hlavou stále v práci alebo vo svojich projektoch.

A poďme sa na to pozrieť aj z pohľadu sexuality.

Pre ženu je vzťah predovšetkým o emóciách a pocitoch. Ak sa tieto emócie a pocity medzi vami nevymieňajú, žena sa potom nechce „vymieňať“ ani fyzicky, teda sexuálne.

Najprv je dôležité vytvoriť u ženy predstavu, že je medzi vami vzťah a že ti môže dôverovať, a sexuálne sa ti otvoriť.

Ženu omnoho viac vzrušuje mužská prítomnosť – teda to, že tam s ňou si v plnej pozornosti a prítomnosti.

Vnímaš a počúvaš to, čo hovorí, a dokážeš cítiť to, čo ona cíti.

Je to pre ňu väčšie afrodiziakum než nejaké špeciálne techniky dotykov, ktoré, samozrejme, tiež fungujú, ale tvoja plná prítomnosť je omnoho dôležitejšia, a to ju vzrušuje.

Tvoja plná prítomnosť so správnymi dotykmi vytvára synergiu. Čiže keď tieto dve veci spojíš, budeš milenec, po ktorom ženy túžia. 

Veľmi dobrým tipom je to, že keď prichádzaš z práce domov, tak si najprv dovoľ vstúpiť do ženského sveta a opýtaj sa jej, ako sa cíti a aký mala deň. Popri tom jej daj objatie a vášnivo ju pobozkaj.

Keď ti môže žena porozprávať o tom, ako sa cez deň mala, prípadne, môže s tebou zdieľať svoje pocity a emócie, umožní jej to sa s tebou emocionálne prepojiť a lepšie sa ti potom otvoriť aj sexuálne.

Daj si pri tom záležať, aby si sa jej pozeral do očí a naozaj počúval to, čo hovorí.

Nie, že budeš kontrolovať Facebook a jedným uchom ju budeš „akože“ počúvať. Toto ti určite neprejde.

Pre nás mužov je takéto rozprávanie o pocitoch väčšinou bezpredmetné a bezvýznamné. Nikam to nevedie a nemá to žiadnu pointu a logiku.

Avšak žena túži, aby bol muž prítomný a aby sa mu mohla zdôveriť zo všetkým, čo prežíva. Ak jej to dokážeš poskytnúť, aj keď má rôzne nepríjemné emócie alebo sa jej niečo nepáči, a ty to ustojíš, si pre ňu príťažlivý ako sexuálny partner, môže ti potom dôverovať a otvoriť sa ti.

Muži väčšinou nechápu, že keď sa ženy niekedy sťažujú alebo rozprávajú o problémoch, tak nechcú počuť ich riešenia, ale chcú len to, aby ich niekto vypočul a mohli sa vyrozprávať.

Pomáha im to uvoľniť sa a odpútať sa od problémov. Tak funguje ženská bytosť.

 

4. chyba: Nechápu rozdiel medzi fungovaním mužskej a ženskej bytosti

Ak si už nejakú dobu vo vzťahu so ženou, možno si občas kladieš tieto otázky aj ty:

„Prečo je taká šialená a robí z komára somára?“

„Prečo nemôže byť normálna a pokojná? Veď sa nič nestalo…“

„Ako môže tak rýchlo zmeniť náladu a uraziť sa?“

„Prečo včera bola divoká a mali sme skvelý sex a dnes mi nechce dať.“

„Prečo musí mať v kúpeľni 218 predmetov a prečo musí nakupovať celé hodiny?“

Jednou z najväčších chýb, ktorých sa muži dopúšťajú, je to, že sa snažia ženu preinštalovať do tzv. mužského módu, aby fungovali ako chlapi. 

prirodzene príťažliví chlapi, sexi pár, muž a žena, charizma muž, mužný výzor

Ak si vo vzťahu s bytosťou, ktorú zaujímajú viac vzťahy medzi ľuďmi, kto s kým niečo rieši, ako sa ľudia majú, ako to niekde vyzerá, ako sa kto oblieka a napríklad neustále mešká, často mení nálady, rada komunikuje a v kúpeľni je dlhšie ako ty, tak táto bytosť by sa dala nazvať aj femininnou bytosťou – ženskou bytosťou. 

Potom je tu opačný pól – mužská bytosť. Je to osoba, ktorú zaujíma hlavne sloboda, sex a je pre neho dôležitý smer a zmysel, kam smeruje v živote. Je preňho dôležitá prázdnota/pokoj, meditácia, riešenie problémov, biznis a zarábanie peňazí. Veľmi sa nezaujíma o vzťahy. Táto bytosť je mužská alebo maskulinná.

V tomto článku nie je priestor na to, aby sme v tejto téme išli príliš do hĺbky, pretože táto téma je veľmi rozsiahla.

Chcem poukázať na to, že správanie mužov a žien nie je chybné, jednoducho je rozdielne.

Fungujeme rozdielne v sexe aj v láske. Muž potrebuje od ženy skôr úctu ako lásku a potrebuje mať so ženou najprv kvalitný sex a až potom sa do nej zamiluje.

No a naopak, žena sa potrebuje najprv zamilovať do muža – “otvoriť” sa celým telom, a až potom sa otvorí mužovi sexuálne, a viac si potom užije aj sex.

Teda, môže si užiť aj sex na jednu noc, ale nikdy nebude pri tom prežívať to, čo prežíva, keď sa miluje s mužom, ktorého miluje celým srdcom.

Žena má v oblasti srdca plus a v oblasti pohlavia mínus.

Muž má v oblasti srdca mínus a v oblasti pohlavie plus.

Vďaka tomu, keď dôjde k sexu, môže vznikať energetický okruh. Je to ako batéria, cítime príťažlivosť. Čím výraznejšie sme polarizovaní, tým viac nás to k sebe priťahuje, a máme chuť na fyzické prepojenie. A keď sme v spojení, cítime viac radosti. Doslova sme nabití energiou.

 

5. chyba: Vzdávajú sa svojich snov a svojej vízie

Mnoho mužov to urobilo vo svojich životoch tak, ako sa hovorí: “Tak, aby dobre bolo.”

Obetovali sa pre rodinu a ženu, aby uspokojili ich potreby. Zabezpečili dom, auto, jedlo, dovolenky, ale vnútorne boli nasraní a nešťastní.

Chodia do práce, ktorú nenávidia, a keď z nej prídu, rezignujú a hodia sa na gauč, pretože už nemajú energiu. Cítia, že život nemá zmysel.

Veľké tajomstvo každého šťastného vzťahu je to, že obaja partneri dokážu byť šťastní nezávisle na tom, čo robí ich partner.

Aj muž aj žena by mali mať niečo, čomu sa venujú a čo ich napĺňa. Je obzvlášť dôležité pre mužov, aby dosahovali ciele, riešili problémy a výzvy, ktoré im nedávajú spávať, a aby napĺňali svoj osud.

Uvedomelá žena si takéhoto muža omnoho viac váži, keď na ňom vidí, že robí veci vo svojom živote pre určitý vyšší zmysel, že to nerobí len pre peniaze.

Pokiaľ si žena neváži to, že sa chceš venovať niečomu, čo prináša radosť tebe aj ostatným, pouvažuj, či je pre teba dôležité tráviť život s takouto ženou. Život je príliš krátky na to, aby sme ho trávili s ľuďmi, ktorí si to nevážia.

Odpovedz si sám. 

Teraz si predstav scénu z mnohých vojnových filmov.

Muž odchádza na front obraňovať svoju vlasť.

Lúčia sa na vlakovom nádraží. Žena plače a zároveň je na svojho muža hrdá.

Pretože vie, že musí ísť. Vie, že je jeho poslaním obrániť svoju vlasť pred nepriateľom.

Vyzeralo by to divne, keby sa v poslednej chvíli otočil a vrátil sa k svojej žene, a povedal by, vieš čo, rozmyslel som si to. Ostanem radšej s tebou doma a vzdám sa nepriateľovi, keď si po nás príde.

Polož si otázku.

S kým bude radšej žena zdieľať svoj život?

S mužom, ktorý ju miluje a nemá ju na prvom mieste, ale nasleduje svoj osud a svoje poslanie a dáva svetu svoje najväčšie dary, alebo s mužom, ktorý je závislý na jej láske a odobrení, je naviazaný na svoju ženu a splnil by jej aj modré z neba, len aby jej vyhovel? 

 

6. chyba: Zabúdajú na svoj život, svojich kamarátov a čisto mužské spoločenstvo

Toto je téma obzvlášť dnešnej doby.

Dnes sa mnoho rodín zmenšilo na jednotku komunity. Nie tak, ako to bolo v minulosti. Kedy sme sa združovali do väčších komunít. Teda, najviac času trávime spolu v rodinách a nie v komunitách.

Muži trávia čas čisto v mužskom kolektíve napr. v baroch a ženy si idú možno zacvičiť.

Je prirodzené, že pri narodení detí je dôležité venovať sa rodine, avšak vždy sa dá nájsť priestor na dobíjanie polarity.

Čo tým myslím?

Ak budú neustále spolu tráviť čas muž, žena a deti, môže vzniknúť akási ponorka.

Mohlo sa to stať niekomu v partnerstve, že ak spolu muž a žena trávia príliš veľa času, po čase si akosi prestávajú rozumieť ako milenci. Stále si rozumejú, ale stávajú sa z nich akoby dobrí kamaráti.

Vytráca sa sexuálna polarita.

Muž potrebuje tráviť pravidelne čas v čisto mužskom kolektíve a žena v ženskom.

Je jedno, či to bude amatérsky futbalový klub, posilovňa alebo posedenie s kamarátmi pri ohni.

Dôležitejšie je, aby tam boli autentickí ľudia a neuznávali len povrchné životné hodnoty.

Preto je dôležité robiť si sociálny okruh priateľov a pravidelne s nimi tráviť čas.

Je to dôležité pre mužov aj pre ženy. 

Ako tvoje okolie ovplyvňuje tvoj vývoj

 

7. chyba: Sú ako malí chlapci

Žena nechce byť vo vzťahu s chlapcom, pretože potom sa k nemu musí správať ako matka.

Chce muža, ktorý má vlastný názor a stojí si za ním, ktorý je iniciatívny a vie prebrať kontrolu, vie určovať hranice pre ženu a občas ju postaviť na svoje miesto.

Muž by mal byť vodca rodinnej hierarchie.

Je doslova trendom dnešnej doby, že muži žijú ešte v 30-tke u rodičov, sú slabí, pasívni a nevedia prevziať zodpovednosť za svoj život. Nevedia prevziať zodpovednosť za svoje citové, emocionálne a psychologické potreby.

Často sa snažia ženám zapáčiť (syndróm dobrého chlapca). Vždy sa pýtajú ženy, čo chce robiť, nevedia rozhodovať a doslova ju dávajú na piedestál, aby uspokojili každú jej potrebu.

Zlá správa je, že takéhoto muža si takmer každá žena prestane po čase vážiť.

Žena chce byť vo vzťahu s mužom, ktorého môže rešpektovať, vzhliadať k nemu, a ktorý ju dokáže viesť v živote, v tanci a v sexe. Chce takého muža, ktorý ju dokáže v živote doviesť tam, kde by to sama nedokázala. Nie takého, o ktorého sa musí starať.

Je dôležité, aby muž mal svoj názor a vedel určovať vo vzťahu hranice. Je v poriadku so ženou nesúhlasiť a vedieť povedať, kedy je dosť. Nepotrebuješ povolenie ženy, aby si mal vlastný pohľad a názor na svet. Najprv sa staň mužom a potom partnerom.

Dôležité je pochopiť a prijať to, že mužova úloha nie je robiť ženu neustále šťastnou.

To, že v dnešnej dobe žije mnoho malých chlapcov v dospelých ľudských telách, je spôsobené usporiadaním dnešnej spoločnosti a tiahne sa to už od priemyselnej revolúcie.

 

8. chyba: Nedajú žene dýchať

Ak sa rozhodneš tráviť príliš veľa času so ženou a nedáš jej dýchať, ak občas nevezmeš deti a nenecháš ju, aby si vyšla na dámsku jazdu, alebo sa venovala niečomu, čo ju bytostne napĺňa, koleduješ si o problém.

Žena potrebuje tráviť čas s inými ženami a tiež sa potrebuje sebarealizovať.

Malá žiarlivosť môže byť občas zdravá. Ale ak jej nedôveruješ, kontroluješ jej mobil a neustále jej voláš, že kde je a čo robí, keď nie je s tebou, si príliš žiarlivý, tak si to dokážeš riadne pokaziť.

Alebo nebodaj sa nahneváš, ak sa rozpráva s iným mužom.

Neskrýva sa v tebe vnútorná neistota?

 

9. chyba: Nevidia hodnotu, ktorú im žena dáva

Častou chybou je aj to, že si muži nevážia to, čo pre nich ženy robia.

Berú veci ako samozrejmé.

Nechcem generalizovať, ale ženy často zastávajú v domácnosti rolu matky, milenky, upratovačky, kuchárky, vybavovačky, manažérky, účtovníčky a tak ďalej.

A muž donesie výplatu na stôl a o nič iné sa nestará.

Dávaš dostatočne žene pocítiť, ako si vážiš to, čo pre teba a rodinu robí?

Dávaš jej pravidelne šťavnaté komplimenty?

Napr. aký chutný obed uvarila, ako sa postarala o domácnosť atď.

Ďakuješ jej dostatočne a šťavnato?

Spomeň si na to, ako ste sa správali, keď ste boli zamilovaní na začiatku vzťahu. Vážil si si každý okamih, ktorý ste strávili spolu.

Neber to, čo pre teba a rodinu robí ako samozrejmosť, ale váž si to a buď vďačný.

Taktiež sa pozri napríklad na to, kto je zodpovedný vo vzťahu za finančnú situáciu, kto má na starosti platenie účtov, a menežovanie financií.

 

10. chyba: Nevedia prevziať kormidlo vo vzťahu

Poslednou a závažnou chybou je to, že sa muži často vzdávajú vedenia vo vzťahu.

To sú tie chvíle, keď je muž pasívny, vylihuje na gauči a nemá žiadny smer vo svojom živote, a žiadnu víziu. Rezignoval, odovzdal sa životu.

Čaká, čo príde, dá sa povedať, že sa viac prepóloval do ženskej energie. Plynie životom.

Žena je nútená prevziať kormidlo a častokrát jej to ide lepšie ako jej mužovi, podvedome sa ale v tejto roli necíti dobre a unavuje ju to.

Mužská energia je prenikavá, tvorivá a ochranná. V dnešnej spoločnosti je málo mužských vzorov a je na nás, na dnešnej generácii mužov, aby sme to zmenili a boli sme pre ženy oporou, aby sa na nás mohli spoľahnúť a nebáli sa nám odovzdať kormidlo.

Chlap, ktorý je pasívny, neprevzal zodpovednosť za to, ako sa mu v živote darí, si opäť koleduje o problém. Nie je dôležité, prečo je to tak rozšírené v dnešnej dobe, ale čo s tým môžeš urobiť ty, ak sa to týka aj teba.

Sú to napríklad situácie:

– Keď muž býva v mama hoteli a má 35 rokov.

– Keď sa vyhovára, že v okolí nie je dosť pracovných príležitostí.

– Keď žena musí zariadiť, aby fungovala domácnosť, deti mali domáce úlohy, nakúpiť, zarábať peniaze atď.

Sú to momenty, kedy sa ona musí chytať kormidla vo vzťahu a je jedno, o čo sa jedná, či je to výber školy pre deti, výber dovolenky, výber miesta, kde budete bývať, výber filmu, výber jedla v reštaurácii, jednoduché opravy v domácnosti atď.

Mužská pasivita je mor, ktorý sa šíri v dnešnej dobe. Ak je žena nútená vo vzťahu nosiť nohavice a prebrať vo vzťahu vedenie, vzťah sa depolarizuje a postupne umiera.

Žena chce byť od prírody vedená. Je to tak evolučne nastavené a bohužiaľ dnes mnoho žien nemá iné možnosti, ako zastávať vo vzťahu aj mužské role.

Muž by mal byť vodca rodinnej hierarchie. Ja to tak vnímam intuitívne.

Ženy v dnešnej dobe oceňujú schopnosť muža povedať vetu: “Ja sa o to postarám.”

Je to v prípadoch, keď treba niečo vybaviť, odviesť autom, zariadiť, doniesť, atď. Proste byť pro-aktívnym mužom, ktorý nechá ženu ráno ležať v posteli, aby si mohla ešte trochu pospať, lebo v noci stávala k dieťaťu a on ide urobiť raňajky, vyniesť smeti, vybaviť niečo k nepríjemnej úradníčke atď. Proste chráni ženu a stará sa o ňu.

Teraz nemyslím to, aby si mal vedľa seba neschopnú princeznú a všetko za ňu robil. To vôbec nie.

Ženy sú dnes samostatné a často to vedia lepšie ako muži. Dokážu sa o seba postarať a na ochranu tu majú políciu. Ona tak či tak hľadá pocit bezpečia a ochrany od svojho muža.

Hovorím o tom, že aj keď sa dokáže o seba postarať, tak pri tebe nemusí a dokáže sa v živote viac uvolniť, vzdať sa kontroly a nechať sa viesť.

 

Záver

Možno si sa pri niektorých bodoch našiel a prikyvoval si, že si na tom momentálne podobne ako ja pred niekoľkými rokmi.

Ber to ako skúsenosť. Teraz už vieš, že ti to neprináša výsledky, aké chceš.

Úplne stačí prestať robiť chyby a zamerať sa na rast vo svojom živote a vzťahu.

Nepotrebuješ k tomu žiadne špeciálne zručnosti. Teraz si už vyzbrojený všetkým, čo potrebuješ. Je to naozaj jednoduché a zvládneš to aj ty.

Prvým krokom, aby si sa stal uvedomelým mužom, je prestať robiť chyby, o ktorých sme sa v tomto článku bavili.

Druhým krokom je spraviť rozhodnutie a prevziať za neho zodpovednosť.

Ak chceš zmenu vo vzťahu, nesnaž sa zmeniť ženu, ale najprv začni od seba!

[MT_vztah]

Stanislav Ličko je vzťahový poradca, zakladateľ projektu novymuz.sk a autor veľmi úspešnej knihy s názvom Ako ju pochopiť. Ktorá je vyhľadávaná, ako mužmi tak ženami. Pomáha mužom lepšie chápať ženy a uzdravovať partnerské vzťahy a prehlbovať intimitu vo vzťahoch. Má za sebou tisíce mužov, ktorým zmenil pohľad na sexualitu a vzťahy. Taktiež je tvorcom online seminárov pre mužov, ktorí túžia do života pritiahnuť zdravý plnohodnotný vzťah. Každý piatok zverejňuje podcasty - vysielania pre mužovna témy, ktoré riešime všetci. V Banskej Bystrici vedie stretnutia pre mužov, na ktorých sa muži navracajú k vlastnej pravdivosti.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here