Ako si vôbec predstavuješ tvoj vzťah?

0

Vieš, aké máš presne očakávania od vzťahu? Čo doň prinášaš a čo chceš naopak z neho získať? Čo všetko stratíš, keď budeš mať vzťah?

Tieto otázky si nepoloží väčšina chlapov, dovolím si povedať, že až 99 %. Verím, že nie si ako väčšina. A potom vzťahy aj podľa toho vyzerajú.

V tomto videu a článku ti dám 6 otázok, na ktoré by si mal nevyhnutne poznať odpoveď, ak chceš mať zdravý a dlhodobý vzťah.




 

1. Ako si predstavuješ tvoj vzťah?

Kde by si chcel bývať? Chceš bývať v tvojom meste, chceš bývať niekde inde? Alebo si v pohode, ak budete bývať na dedine alebo chceš bývať niekde v zahraničí?

Potrebuješ si nastaviť tvoje priority, keď budeš vo vzťahu. A tiež, čo by mala ona rešpektovať zas na tebe. Definuješ si to z pohľadu seba, aby si bol aj ty pre ňu vysnívaný princ. Samozrejme, potrebuješ na sebe neustále pracovať.

Potrebuješ si odpovedať na tieto otázky, aby ťa potom nič neprekvapilo, aby si si nepovedal: „Aha, je fajn, že mám takúto ženu, ale ja som vlastne ani nechcel vzťah…“

Alebo, že si to budeš predstavovať inak a potom budeš vo vzťahu nespokojný. Nespokojní ľudia potom robia hlúposti a vzťah dlho nevydrží.

Mojím cieľom je vo Vodičáku ti ukázať všetko potrebné k tomu, aby ti vzťah vydržal čo najdlhšie, aby ste v ňom boli obaja spokojní, aby si bol inšpiráciou aj pre ostatných, zachoval si lepšiu štatistiku – pomaly každé druhé manželstvo troskotá.

Verím, že aj tento kurz pomôže párom k tomu, aby zostali spolu, aby vychovávali spokojné a šťastné deti, aby boli spolu lepší ako keď boli slobodní, našli si naozaj toho, koho chcú.

Naozaj si odpovedz na otázky, kde chceš bývať? Aké sú tvoje priority vo vzťahu? Aké sú tvoje hodnoty či ti záleží predovšetkým na rodine alebo chceš radšej budovať najprv kariéru a rodina ide bokom.

Aj na to by si si mal odpovedať, že kedy chceš svadbu? Alebo nechceš vôbec svadbu, si úplne proti nej? Alebo si úplne v pohode, keď ju budeš mať o rok? Nemusíš vedieť presný dátum, ale aspoň si to trochu definuj vlastnými slovami. Pretože, keď príde na to reč a keď sa tvoja partnerka po roku dozvie, že ty vlastne ani svadbu nechceš, tak to nebude veľmi jednoduché. Proste to potrebuješ aspoň nejako definovať.

Kedy chceš mať deti? Koľko chceš mať deti alebo nechceš mať deti či nemôžeš mať deti? Toto všetko by si mal mať na začiatku jasné.

Viem, že sa ti možno toto cvičenie alebo otázky nezdajú jednoduché, ale ani nehovorím, že sú jednoduché. Nad niektorými otázkami sa budeš musieť viac zamyslieť a možno sa časom tvoje odpovede budú meniť, pretože sa budú meniť tvoje hodnoty a priority.

Ale odpovedz na otázky teraz, ako najlepšie vieš, ako to cítiš, podľa svojich vlastných skúseností, presvedčení a hodnôt. Neprikrášľuje to.

Ja som sa tiež menil dosť často. V minulosti pre mňa nebola až taká prioritná rodina a bolo mi to jedno. Teraz to mám tak, že je to jedna z mojich TOP priorít.  Tiež si tieto veci potrebuješ ty sám nastaviť.

 

2. Čo stratíš, keď budeš vo vzťahu?

Na túto otázku väčšina ľudí zabúda, nechce to pochopiť, prijať alebo sa nad tým vôbec zamýšľať. Pokiaľ budeš mať vzťah, tak stratíš niektoré veci, ktoré si mimo vzťahu mal.

Teraz si napíš sám za seba, čo stratíš, keď budeš vo vzťahu. Ty poznáš najlepšie sám seba a svoj život.

Spísal som na inšpiráciu pár tipov z môjho pohľadu. Ty si, samozrejme, môžeš napísať viac vecí, ktoré môžeš stratiť.

Stratíš to, že sa nebudeš môcť stretávať s inými ženami. Nebudeš môcť mať sex s inými ženami okrem tvojej partnerky. Stratíš aj to, že nebudeš môcť tráviť veľa času s kamarátmi. Už ho toľko nebudeš mať. Možno stratíš opíjačky s kamošmi, pretože ti to tvoja partnerka zatrhne.

Stratíš aj niektorých priateľov, pretože nie všetci sa budú pozdávať tvojej priateľke, možno majú niektorí na teba zlý vplyv, alebo niektorí sa s tebou už nebudú chcieť baviť, keď budeš mať už priateľku. Toto všetko môžeš stratiť.

Ďalej môžeš stratiť strechu nad hlavou, ak si doteraz býval u rodičov, pretože už máš priateľku a budeš chcieť bývať sám alebo si budeš musieť hľadať vlastné bývanie.

Možno stratíš voľné večery a víkendy. Nebudeš sa môcť toľko hrávať na počítač. Nebudeš môcť toľko vystrájať…

Potrebuješ si uvedomiť, čo všetko môžeš stratiť, keď budeš vo vzťahu. Potrebuješ sa zamyslieť nad tým, čo si ochotný obetovať.

 

3. Čo si z toho ochotný obetovať?

Zamysli sa, čo si reálne ochotný obetovať pre vzťah. Čo si ochotný spraviť a z čoho si ochotný ustúpiť.

Potrebuješ spraviť nejaké kompromisy. Nehovorím teraz, že máš strácať všetko, čo si mal, keď si bol slobodný. Nemusíš sa vzdať všetkého.

Napríklad si môžeš povedať, že si ochotný obetovať sex s inými ženami, opíjačky s kamošmi, nejaké voľné večery a víkendy, niektorých priateľov, ktorí na teba nemajú dobrý vplyv. Som ochotný obetovať aj strechu nad hlavou u rodičov, veď sa aspoň posuniem niekam ďalej.

Ale na druhej strane nie som ochotný obetovať stretávame sa aspoň niekedy s inými ženami. Takto to mám ja ja. Dodnes sa stretávam s inými ženami (aj keď v menšej miere ako kedysi), občas zbehnem aj na kávu s nejakou ženou. Spoznávam sa s novými ženami, ktoré chodia potom aj na moje živé akcie a semináre. Chápem, že to môžem mať trochu iné, ako to máš ty vo svojom živote.

Každopádne, u mňa sú ženy vítanou súčasťou života. Neviem si predstaviť, že by som sa teraz úplne od toho odstrihol a obmedzil. Potrebuješ si uvedomiť, čo obetuješ, čo stratíš a z čoho si ochotný upustiť, teda čo sa musí naučiť tvoja priateľka tolerovať, keď chce byť s tebou. Musíš si to definovať.

 

4. Čo prinesieš do vzťahu/pre ňu ty?

Aké máš zázemie a čo ponúkaš? Akú máš prácu? Máš byt? Máš auto? Máš dve autá? Máš dobre situovanú rodinu, ktorá sa o vás postará? Teda sa potrebuješ zamyslieť nad tým s čím prichádzaš do vzťahu ty.

Aké máš pozitívne vlastnosti? Máš nejaké silné stránky alebo špeciálne zručnosti? Napríklad, že vieš robiť skvelé masáže, alebo vieš úžasne variť, alebo vieš vymeniť elektriku v dome, možno vieš rúbať drevo..

Potrebuješ si zapísať, že s čím prichádzaš do vzťahu TY. Čo je tvoje „veno“ a čo ona môže od teba očakávať, keď do vzťahu s tebou pôjde. Vďaka tomuto cvičeniu si budeš viac vedomí svojej hodnoty a budeš sebaistejší ohľadom samého seba.

 

5. Čo chceš zo vzťahu získať pre seba?

Prečo vôbec do vzťahu ideš? Čo očakávaš, že zo vzťahu získaš?

Očakávaš, že sa bude o teba starať, že ti bude robiť masáže, variť jedlo, prať, upratovať, budeš mať pravidelný sex (možno 5-6x do týždňa)?

Možno očakávaš, že získaš sociálny status tým, že budeš s ňou, že budeš mať po svojom boku krásnu ženu. Možno budeš mať pokoj od rodiny, že už ťa nebude otravovať a budú nadšení z toho, že máš konečne priateľku. Takže, čo chceš získať TY od tvojho vzťahu?

 

6. Si pripravený na vzťah

Nad mojou poslednou otázkou sa potrebuješ naozaj vážne a úprimne zamyslieť: „Si na vzťah pripravený?“

Možno si myslíš, že je to „hlúpa“ otázka a možno je to taká otázka, ktorú by si si radšej ani nepoložil, že je zbytočná.

Ale vážne, pozri sa na svoj život a povedz si či si pripravený na vzťah! Pretože, aj keď chceš vzťah, aj keď už nechceš byť viac sám, tak sa potrebuješ uistiť, že je na to vhodná doba. Je to veľmi individuálne, pretože vzťah a priateľka vyžaduje viac času. Budeš jej musieť venovať viac pozornosti, aby ti neušla, aby je nič nechýbalo.

Budeš musieť do vzťahu investovať, pravdepodobne, aj viac peňazí na nejaké bývanie, na spoločné stravovanie, keď nebude mať prácu, tak to budeš potrebuješ zatiahnuť aj za ňu.

Čiže si potrebuješ jasne určiť, či si na vzťah pripravený, či práve nemáš obdobie života, že si chceš užívať, chceš mať sex, chceš spoznávať nové ženy. Či si už naozaj pripravený vzdať sa všetkých týchto vecí, obetovať a stratiť ich pre „vyššie“ dobro. Pre dobro vzťahu.

Úprimne si odpovedz na VŠETKY tieto otázky. Budem rád, ak sa so mnou a s ostatnými chlapmi podelíš o svoje myšlienky dole v komentároch.

[CTA_VNV]

Michal Kopecký je zakladateľom hnutia CHLAP 2.0 a jeho cieľom je pomôcť mužom a ženám nájsť, získať a udržať si svojho vysnívaného partnera, s ktorým budú šťastní vo vzťahu. Napísal knihu Aj ja som CHLAP 2.0, ktorú môžeš získať napr. na Martinuse tu »

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here