[Peniaze 3/4] Prečo by si mal prestať platiť najprv iným a šetriť

3

michal kopecký radí, ako ušetrím, šetriť, úspory, princípy zarábania, techniky šetrenia, zaplať najprv sebeVždy, keď ti prídu peniaze na účet, ideš okamžite zaplatiť za telefón, internet, intrák či podnájom, jedlo, baby, rande. Je pre teba šetriť peniaze veľká výzva, kvôli ktorej si na konci mesiaca švorc?

Pripravil som pre teba sériu videí, v ktorých ti chcem pomôcť aj v tejto oblasti.

Uvedomujem si, že chceš poplatiť vždy všetky svoje veci, ale chceš na sebe aj makať a možno investovať do niektorého z mojich platených prémiových programov, no nezostávajú ti už na to peniaze nazvyš.

V minulej časti som ti povedal o jednoduchom triku, ako ti zostane viac peňazí.

No a v tejto 3. časti miniseriálu by som sa s tebou rád podelil o veľmi jednoduchú, no zároveň o to dôležitejšiu myšlienku – Čo by si mal spraviť s peniazmi zakaždým, keď nejaké získaš alebo zarobíš, a prečo by si mal zaplatiť najprv sebe?

 

Prečo by si mal prestať platiť najprv iným?




Odoberaj CHLAP 2.0 videá

 

Od výplaty k výplate… a potom?

Po minulom videu už vieš, že som sa vykašľal na vysokú školu a začal som robiť na vlastnú päsť.

Áno, zarobil som prvé peniaze, ale na konci mesiaca mi z nich absolútne nič nezostávalo. Nevedel som, kam sa mi podeli.

zapisovanieTak som si začal zapisovať každý jeden výdavok a začal som kontrolovať, na čo míňam. Tým pádom mi zostávalo na konci mesiaca viac peňazí.

V tej dobe som zmenil biznis a začal som robiť s niečím iným. Naberal som ďalšie skúsenosti a občas som si aj niečo zarobil.

Žil som z mesiaca na mesiac a len tak tak som prežíval. Nemohol som si dovoliť zabezpečiť si nejak lepšie budúcnosť, pretože všetky peniaze išli na auto, telefón, stravu, internet a ďalšie veci, ktoré sa každý mesiac nakopili. Ťažko som dokázal ešte si niečo šetriť.

 

No a potom som sa rozhodol založiť blog

.chyba …a pol roka som z neho nevidel ani cent. 🙂  Nemal som žiadny príjem, no mesačné výdavky som mal stále vysoké.

Tu už nestačilo iba si zapisovať, čo som míňal. Áno, míňal som menej, pretože som nemal z čoho.

No uvedomil som si, že som pri práci s mojimi peniazmi spravil jednu obrovskú chybu. Vždy keď som nejaké peniaze zarobil.

Preto sa chcem o túto chybu s tebou podeliť, aby si sa poučil z nej aj ty.

Od toho momentu som sa vybral úplne iným smerom.

 

Chceš vedieť, akú chybu?

A akú chybu už nikdy v živote nespravím, keď zarobím nejaké peniaze a čo spravím s každým jedným eurom, ktoré dostanem alebo mi príde na účet?

Chyba bola, že som zarobil a hneď som si išiel poplatiť všetky faktúry a výdavky, a minul som všetky peniaze, ktoré mi došli. Všetci boli okolo mňa spokojní… až na mňa.

A vtedy som si uvedomil, akú hlúposť som robil. Vždy som uprednostnil druhých pred sebou.

V tom som si spomenul na jednu myšlienku, ktorú som kedysi dávno zachytil – Vždy by si mal zaplatiť najprv sebe.

Akonáhle mi teda prišli peniaze na účet (alebo do ruky), odložil som si z nich najprv 10% bokom a AŽ POTOM som išiel zo zvyšných peňazí žiť a uhrádzať veci ostatným.

 

otáznik, šetriť peniaze, otázka ako šetriťSpýtam sa ťa otázku

Keď zarobíš 100 € a odložíš si hneď 10 € bokom (kľudne to môže byť zatiaľ pod vankúš, do prasiatka či na sporiaci účet) dokážeš prežiť z 90? Zmení sa nejak drasticky tvoj životný štýl?

Možno ešte lepší príklad. Keď si zarobíš 500 € a odložíš si okamžite 50€ bokom. Dokážeš vyžiť zo 450 € a ušetriť takto 50 €?

Myslím, že áno, bez problémov (a ak si k tomu budeš zapisovať svoje výdaje, zistíš, že nemusíš míňať peniaze na zbytočnosti).

Faktom je, že pokiaľ si odložíš každý mesiac z každej výplaty či z brigády, alebo ak dostaneš niečo od mamy či babky, tak si začneš vytvárať rezervu na dobu, kedy akurát peniaze nebudeš mať, vypadne ti príjem a budeš si tak zabezpečovať aj svoju budúcnosť (NIKTO sa o teba nepostará, musíš sa o seba postarať sám!).

A toto je presne to, čo mi chýbalo, keď som bol 6 mesiacov bez akéhokoľvek príjmu, keď som zakladal tento blog. Odvtedy viem, že túto chybu už nikdy neurobím.

Akonáhle som si začal dávať istú čiastku bokom, jednoducho som vedel, že aj keď mi vypadne príjem, tak tu mám istú rezervu či čiastku, ktorá sa o mňa dokáže plnohodnotne postarať.

 

A v tom spočíva aj moja dnešná rada pre teba

Nesprav podobnú chybu, akú som robil kedysi ja a ktorú pravdepodobne robíš aj ty.

muž platí

Zaplať VŽDY najprv sebe. Nauč sa šetriť! Úplne stačí len 10 %, ktoré si dáš okamžite bokom a na ktoré nebudeš nijak siahať a s ktorými nebudeš nijak rátať.

Nauč sa žiť z 90 % toho, čo zarobíš a uvidíš, že to vôbec nijako neovplyvní tvoj život teraz… Ale drasticky to ovplyvní tvoj život v budúcnosti.

V poslednom videu tejto mojej mini série sa spolu pozrieme na to, ako môžeš zarobiť viac peňazí a aké rôzne možnosti v dnešnej dobe máš. A je jedno, či si momentálne študent, nezamestnaný alebo máš prácu na plný úväzok.

Dám ti niekoľko konkrétnych nápadov, ako si môžeš nájsť robotu, ako môžeš využiť to, čo už dnes vieš a ako šetriť peniaze tak, aby si to vôbec nepocítil

[CTA_majsterpenazi]

 

V mini sérii o peniazoch vyšli tieto články:

Pripravil som pre teba sériu článkov s videami, v ktorých ti pomôžem vďaka jednoduchým metódam a princípom pracovať s peniazmi, ktoré už teraz máš a ukážem ti možnosti, ako si nájdeš novú robotu či sa naučíš zarábať peniaze vo vlastnom biznise a budeš sám sebe pánom.

[Peniaze 1/4] Obmedzujúce presvedčenia o peniazoch, ktoré ti ŠKODIA

[Peniaze 2/4] Jednoduchý trik, ako zarobiť oveľa viac

[Peniaze 3/4] Prečo by si mal prestať platiť najprv iným a šetriť

[Peniaze 4/4] 5 rýchlych tipov, ako si nájsť robotu či zarobiť peniaze

Michal Kopecký je zakladateľom hnutia CHLAP 2.0 a jeho cieľom je pomôcť mužom a ženám nájsť, získať a udržať si svojho vysnívaného partnera, s ktorým budú šťastní vo vzťahu. Napísal knihu Aj ja som CHLAP 2.0, ktorú môžeš získať napr. na Martinuse tu »

3 KOMENTÁRE

  1. z vlastných skúsenosti môžem povedať že odkladať bokom min 10% z príjmu je ta najjednoduchšia cesta ako si vytvoriť finančnú rezervu 🙂 nie je nič horšie ako žiť z výplaty na výplatu alebo z cudzej pomoci 😉 palec hore pre teba Michal!

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here