[Peniaze 1/4] Obmedzujúce presvedčenia o peniazoch, ktoré ti ŠKODIA

20

budík, presvedčenia o peniazoch, penaize, vstávať do práce, zlé presvedčenia finanice, finančné návykyRaz ráno som sa zobudil ešte za šera, niečo po šiestej, keď sa ozval môj mechúr. Čo nie je nič zvláštne, keďže vždy pred spaním vypijem dosť vody.

Kráčal som po schodoch na toaletu a hrozne ma hrýzlo ľavé oko. Ani by mi nenapadlo pomyslieť na presvedčenia o peniazoch.

Oči som ledva otvoril a len tak som po tme žmúril, aby som sa nezdr*** zo schodov a nepobudil všetkých naokolo.

Potom som opäť zaľahol do postele a mal som úžasný pocit (nie len kvôli vyprázdnenému mechúru).

Uvedomil som si, aký som vďačný za to, že si môžem opäť ľahnúť do postele a nemusím niekam ráno ulepený vstávať.

posteľ, zlé presvedčenia o peniazoch, blbé návyky, hlboké presvedčenia, vstávať z posteleV ten deň som spal až do deviatej a moja žena ma o pol desiatej vykopala konečne z postele.

Aký je to fantastický pocit, nevstávať na budík a môcť sa len tak pol hodinu váľať v posteli s úsmevom na tvári, keď vonku krásne svieti slnko.

Za ničím sa nenaháňať a môcť robiť to, čo len chcem a kedy chcem. A keď nechcem (či vonku práve prší, alebo sneží, alebo je zima – veď dôvod si človek nájde), tak jednoducho nerobím nič.

 

Wau, aj ja chcem!

Ono to všetko tak pekne znie, však? Ten výsledok, že si môžeš robiť, čo len chceš (a máš na to dostatok peňazí).

Lenže už nikto nevidí tú cestu, ktorá ma do tohto bodu dostala a čím som si musel prejsť. A častokrát ju ani ľudia nechcú vidieť. Mnoho ľudí vôbec netuší, že cesta za finančným úspechom začína zmenou presvedčení. Presvedčenia o peniazoch sú nesmierne kľúčové.cesta

Sklamania, dlhy, neúspechy, plač, bezradnosť, vzdorovanie rodine a najbližším, ísť proti prúdu, neistota čo bude zajtra…

Vykašlať sa na vysokú školu v Brne, ktorú mi moja mamina ťažko platila zo svojej výplaty.

Sklamať rodinu a najbližších, ktorí sa pýšili tým, že ich syn je na dobrej vysokej škole a oznámiť im, že ja tam už nejdem.

„Ale Miško, musíš tam chodiť, aby si si našiel dobrú robotu a mal si sa dobre.“

„Nevymýšľaj hlúposti (v skutočnosti hovorila iné slovo) a rob niečo normálne. Buď reálny.”

Na tieto jej vety som v tom čase nemal odpoveď. Iba som vedel, že chcem robiť veci inak a toto nie je cesta pre mňa.

Študovať do 25ky – Pracovať 40 rokov – Ísť v 65ke do dôchodku a poberať 50% toho, čo som priemerne zarábal – Zomrieť chudobný a chorý…

 

Nie, ďakujem. Radšej knihu

pexels-photo-30982

Keď som mal 21, som začal čítať knihy. Dovtedy som prečítal maximálne niečo z povinnej literatúry a 2 časti Harryho Pottera.

V tom čase sa mi do rúk dostala kniha Dale Carnegieho – Ako si získavať priateľov a pôsobiť na ľudí, kniha od Roberta Kiyosakiho – Bohatý otec, chudobný otec a audionahrávky od Iva Tomana.

AU! Moje vtedajšie presvedčenia o peniazoch, presvedčenia celkovo a názory, dostávali riadnu facku. Rad za radom.

Začínal som vidieť veci inak a najmä moja myseľ sa začínala meniť. Objavil som svet nových možností. Taký, o ktorom som dovtedy nevedel.

Veď ako som aj mohol? V škole mi o ňom nepovedali, doma som tiež nič podobné nevidel a kamaráti či spolužiaci boli na tom tiež podobne.

 

Ale nešlo všetko hneď

Prvé dva roky som blúdil. Hľadal sa. Skúšal.

Žiadny úrad práce. Žiadne teplé miestečko od 8 do 16 v zamestnaní s istou výplatou.

prázdné vrecká Dozvedel som sa o iných možnostiach, a tak som začal zarábať peniaze na vlastnú päsť.

Častokrát som nezarobil ani minimálnu mzdu. Niekedy to bola 0.

Účty sa kopili, upomienky chodili a doma som mal neustále otĺkané do hlavy, že si mám nájsť konečne normálnu robotu, pretože neboli po mne vidieť výsledky. 3 roky.

Našťastie, mala so mnou moja mamina vtedy trpezlivosť a nevyšmarila ma na ulicu za moje neustále vadenie sa s ňou, pretože mi verila.

Síce nevidela to, čo som videl ja. Nemyslela tak, ako som myslel ja. Nemala víziu, ktorú som mal ja.

Keď som niečo chcel, tak mi „nepadla“ o štvrtej. Niekedy som na svojom sne pracoval aj cez víkendy a do noci. To je skutočná flexibilná pracovná doba (aj dnes, keď chystám nejaký prémiový program pre chlapov, tak som pokojne hore aj do štvrtej rána, len aby všetko fungovalo ako má).

Nevedel som ešte presne, čo chcem robiť a ako konkrétne to dosiahnem, ale vedel som, že niečo určite dokážem. A začnem tým, že zmením svoje presvedčenia o peniazoch.

Nie každý dokáže pracovať zadarmo 6 mesiacov (tak ako ja, keď som založil tento blog a nevidel z neho ani cent pol roka). Makať na niečom, čo ho baví, dáva mu zmysel, ale zatiaľ ani on ani jeho okolie nevidí výsledky.

V tom momente to chce naozaj silnú vieru v seba, aby človek neskĺzol k tomu, že ostatní mali pravdu a nedokážem to. Tak žiaľ končí väčšina ľudí, keď s niečím začne a nedarí sa im hneď.

 

Obmedzujúce presvedčenia o peniazoch u väčšiny ľudí

Väčšina ľudí je neúspešných. Prečo?

Pretože za to môže niekto iný? Niekto to tak nadizajnoval? Záleží to od šťastia alebo od toho, kto sa kde narodí?

Možno z časti.

smutný muž Každý však máme zodpovednosť za svoj vlastný život a za výsledky, ktoré dosahujeme. Nie tvoji rodičia, nie vláda, nie korporácie či zamestnávateľ. IBA TY SÁM.

Väčšina ľudí však má vždy dokonalú výhovorku, prečo sa niečo nedá. Prečo neoslovili tú ženu. Prečo nemôžu opustiť školu, či podať výpoveď v robote.

„Ja na to nemám bunky.“

„Nie som dosť dobrý.“

„Nenarodil som sa do bohatej rodiny.“

„Treba byť reálny.“

„Nemám šťastie.“

„Som príliš malý, vysoký, mladý, starý, škaredý, hlúpy…“

… každý si môže doplniť tú svoju výhovorku, prečo ešte nie je tam, kde by (možno v kútiku duše a hlavne to nehovoriť nahlas, aby ma nikto nehodnotil) chcel byť.

Ivo Toman raz povedal skvelú myšlienku: Neschopný vysvetľuje.“

 

Mýty o bohatstve

peniaze No a potom príde rad na peniaze. Pretože aj keď nie sú možno pre teba dôležité, skôr či neskôr si ich od teba predavačka za ten nákup vypýta. Alebo ja za moje prémiové programy. 😛

Ak máš rôzne pochybnosti a výhovorky u žien, prečo ti to nejde, prečo na to nemáš, prečo si nikdy nenájdeš úžasnú ženu…

Tak je vysoko pravdepodobné, že tieto tvoje presvedčenia prenášaš aj do všetkých ostatných oblastí života.

Napríklad, že si treba tvrdo odmakať peniaze. To je jedno zo základných mýtov o bohatstve. Pravdou je, že bohatý môžeš byť aj z pasívneho príjmu, môžeš sa podieľať na projektoch, investovať, prípadne robiť online prácu, čo ťa baví a napĺňa….

Naozaj nemusíš drieť každý deň 10-14 hodín kvôli bohatstvu. No niekde to máš v sebe zakorenené, a potom sa toto presvedčenie presúva aj do iných oblastí – napríklad veríš, že si musíš u žien všetko poriadne odmakať.

Prvé, čo som ja musel kedysi spraviť, aby som sa dostal tam, kde som dnes (a ja som ešte neskončil a neprestal), bolo zmeniť myslenie a odstrániť obmedzujúce presvedčenia, ktoré by ma držali tam dole.

úspech Akonáhle som odstránil tieto limitujúce presvedčenia z hlavy, začalo sa mi dariť vo všetkých oblastiach.

Do môjho okolia prichádzalo viac žien, začal som zarábať viac peňazí, moje vzťahy sa zlepšili, cítil som sa sebavedomejší a vedel som, že dokážem, čo si zaumienim.

Možno to znie jednoducho, že „zmeň svoje presvedčenie“, ale to je ako keby si povedal žene po rozchode, že „zabudni ihneď na bývalého a buď so mnou“. Strávili spolu nejaký čas, mali aj pekné okamihy a jej myseľ je ním ešte stále presiaknutá.

Presne tak je to aj s tvojimi presvedčeniami. Nabral si ich v rodine počas svojho detstva, v škole od spolužiakov a učiteľov, v práci, z televízie… Trvalo to roky.

Mama ti vždy hovorila, že bez práce nie sú koláče, že bohatí sú podvodníci. A otec, že sú to zlí ľudia… V telke bohatí iba kradnú a nikto nehovorí o slušnej pocitvej práci, ktorou tiež môžeš poriadne zarobiť.

 

Až oveľa neskôr bolo vidieť výsledky

Dnes mám nádhernú, starostlivú manželku a zdravého syna. Môžem si vstať z postele kedy chcem a robím to, čo ma baví a napĺňa.

1-2x do roka (hlavne počas jesene a zimy) idem na dovolenku niekam do tepla, pretože milujem cestovať.

Chodím prednášať na rôzne festivaly a konferencie, a delím sa s ostatnými o to, čo mi pomáha a čo mi funguje.

Môj biznis a moja vášeň mi zarába dostatočne na to, aby som mohol takýto život žiť. Nerobím popri tom nič iné a venujem sa len tomuto.

peniaze Nebolo to však hneď, zo dňa na deň. Musel som sa naučiť pracovať s peniazmi, ktoré som zarobil (a neoplieskať ich na chujoviny) tak, aby mi niečo aj zostalo.

Musel som nájsť a vytvoriť si príležitosti, aby som tie peniaze aj zarobil. Keďže som nemal žiadne sociálne dávky v nezamestnanosti a ani istú výplatu od zamestnávateľa.

Je priam magické, ako tvoja myseľ dokáže nájsť príležitosti, keď je donútená.

 

Ale ako mám ušetriť? Kde mám zarobiť?

To sú otázky, ktoré som si kládol kedysi aj ja. A ktoré si kladieš pravdepodobne aj ty, keď sa ti naskytne možnosť získať jeden z mojich prémiových platených programov a investovať do seba.

peniaze Áno, potrebuješ na to peniaze. Preto bude aj odo mňa múdre, keď ti s nimi trochu pomôžem.

A je jedno, či si študent, nezamestnaný, máš teplé miesto v dobre platenej práci, alebo by si chcel rozbehnúť niečo vlastné.

Vždy to začína v tvojej hlave, nie na tvojej výplatnej páske. Najprv je potrebné zmeniť myslenie a naučiť sa peniaze k sebe priťahovať.

Prestať sa vyhovárať, že ty na to nemáš, ty nikdy nebudeš sebavedomý, mať veľa žien a sexu, množstvo peňazí a život, aký si vysnívaš.

Že musíš byť reálny a radšej sa na to všetko vykašlať, aby si nebol potom sklamaný.

Bla, bla, bla…

 

Bullshit!

Dnes je ten deň, kedy začneš. Už včera bolo neskoro. A nikdy nebude ten „správny čas“. Ten je práve teraz.

O svoje výsledky som sa s tebou nepodelil preto, aby som tu „machroval“. Chcel som skôr s tebou zdieľať moju cestu, aby si videl, že nepotrebuješ byť nejak dokonalý či výnimočný, aby si to aj ty zvládol.

Neporovnávaj sa so mnou. Ty si ty. Ja som ja. A to, ako bude vyzerať tvoj život od tohto momentu, máš v rukách iba ty. Môžeš sa mnou (a ostatnými) inšpirovať.

Ako som ti sľúbil, tak ti chcem pomôcť s tým, aby si mal aj ty život, po akom túžiš (a nemusia to byť zrovna jachty, lietadlá, hrady a štetky).

[CTA_majsterpenazi]

 

V mini sérii o peniazoch vyšli tieto články:

Pripravil som pre teba sériu článkov s videami, v ktorých ti pomôžem vďaka jednoduchým metódam a princípom pracovať s peniazmi, ktoré už teraz máš a ukážem ti možnosti, ako si nájdeš novú robotu či sa naučíš zarábať peniaze vo vlastnom biznise a budeš sám sebe pánom.

Michal Kopecký je zakladateľom hnutia CHLAP 2.0 a jeho cieľom je pomôcť mužom a ženám nájsť, získať a udržať si svojho vysnívaného partnera, s ktorým budú šťastní vo vzťahu. Napísal knihu Aj ja som CHLAP 2.0, ktorú môžeš získať napr. na Martinuse tu »

20 KOMENTÁRE

  1. Perfektny clanok 🙂 financna gramotnost je zaklad… clovek oceni hlavne, ked ma deti… je to uzasne, ked sa ludia vozia v mercedesoch a stavaju si domy… je to menej uzasne, ked su v robote od nevidim do nevidim alebo chodia na tyzdnovky… a zenu s detmi nechvaju samu doma… ked clovek rozumie peniazom a nauci sa s nimi pracovat, tak moze s relativne malym usilym dosiahnut stav, ze ma dost… Avsak nic nie je zadarmo…

  2. Na týchto kravinách som fičal pred pár rokmi a aj som tomu naozaj veril. Cítal som obidve spomínané knihy. Nič dobré ma nepostretlo…

      • Elo Elo 🙂 Ty si nedáš pokoj a stále tu budeš trollovať. Zatiaľ ma to ešte baví s tebou… žiadne kurzy na bohatnutie nebudem predávať… A na to, aby sa niekto vozil do roka na Porsche, nepotrebuje kurzy predsa. Možností, ako to dosiahnuť má milión. A nie každý potrebuje predsa Porsche. Sú tu aj Škodovky:)

      • Elo, namiesto písania trápne sarkastických kommentov choď radšej niečo užitočné robiť/tvoriť/pomáhač/zarábať… alebo pokračuj, nech sa ja (a ostatní) schuti v duchu zasmejeme…

      • Niekedy si vravím, že čo ja by som dal zato, aby som mohol robiť kedy sa mi zachce a čo sa mi zachce. Nič v zlom, isto aj ti si tomu niečo v živote obetoval, to nezazlievam, nezávidím 🙂 Ja som do 25 študoval bez prímu (občas v lete brigády, niekedy ani to nie, keď to školské povinnosti nedovoľovali a študoval som v podstate 11 mesiacov a 1 mesiac som potreboval trochu zresetovať, keďže som v štúdiju nikdy nevinikal). Teraz každé ráno vstávam do roboty, min. raz do týždňa ťahám non-stop 32-hodinovku, občas cez víkendy a sviatky 24-hodinovku, som tŕňom v očiach bežného ľudu, ktorí nevidia zákulisie a aké stresy po nociach prežívam, minulý rok som musel obmedziť niektoré moje koníčky a len teraz sa postupne k nim vraciam. Sa normálne čudujem, že toto som chcel robiť už od skorého školského veku, ale v tedy som ešte nevedel čo to všetko obnáša 🙂

  3. Super článok Michal! Venujem sa financiám už rok tým myslím ako ušetriť a ešte na tom aj zarobiť.Ak niekto má záujem napíšte mi komentár. 🙂

  4. Super. Takze Michal zacne zarabat este aj na zufalcoch, ktory nechcu vstavat rano do roboty.

    Na zufalcoch co nevedia zbalit zenu , uz asi zarobil dost…

    • Je pekné nadávať, keď nevieme nič spraviť, že?

      Napr. mňa takéto veci budú zaujímať, aj keď sa nemusím sťažovať na plat, a do roboty pôjdem aj keď sa s tým pokúsim niečo urobiť. A kto chce nech si zaplatí, základné informácie sa dajú nájsť aj zadarmo alebo minimálne náklady (knihy). Len treba rozmýšľať a veriť si… 😉

    • Elo, áno, aj toto môže byť uhol pohľadu a chápem, že môžeš mať aj takýto názor.

      Pri mojej práci s chlapmi, ktorí mi píšu a ktorí vstupujú do mojich platených programov som si uvedomil, že z drvivej väčšiny nejde o žiadnych zúfalcov.

      Sú tu úplne normálni a bežní chlapi ako ja či ty. Iba nemali to „šťastie“ sa tieto veci dozvedieť u svojich otcov, v škole, v telke, u kamarátov či v práci. Viac o tom som hovoril tu: http://chlap20.sk/blog/ucit-sa-balit-baby-je-ubohe

      Je úplne bežné, že ak niečo neviem a chcem vedieť, tak sa to naučím. Vyhľadám si k tomu informácie na nete, prečítam blogy, pozriem videá (väčšina je zdarma) a ak chcem vedieť viac a zaujímam sa o to, tak si zaplatím aj nejaký kurz.

      A chcem ťa ubezpečiť, že mojim cieľom nie je iba učiť chlapov, aby nevstávali ráno do roboty. Práveže chcem ukázať aj tým, ktorí robotu nemajú, ako si ju môžu nájsť a aké sú dnes možnosti (miesto klasického poslania životopisu nejakému zamestnávateľovi či vypytovanie sa po rodine, či niekto niečo nemá).

      A určite budem ja aj chlapi veľmi rád, keď založíš vlastný blog vo svojom voľnom čase, budeš pomáhať svojimi radami tisícom chlapov a možno, keď budeš ešte k tomu šikovný, tak sa ti podarí z toho spraviť biznis a bude ťa to dokonca baviť!

      Ja si to užívam a keď sa niekto rozhodne (okrem čítania blogov a pozerania videí zdarma, ktorých je viac ako dosť a už vďaka tomu dosahuje výsledky) odmeniť moje úsilie peniazmi a kúpiť si niektorý z mojich platených programov, tak som za to vďačný a vidím, že to chlapom dáva zmysel.

      Naozaj, ako kolega podo mnou napísal. Vyskúšaj niečo vlastné a potom sa mi prídi ozvať a pochváliť:)

    • Vec pohľadu. Mne napríklad Michalove články pomohli. Nepreťahujem topmodelky, no aspoň nie som ten nice guy neschopný dotknúť sa ženy spred niekoľkých rokov. Zistil som, kde som robil chyby, prestal sa ľutovať, zmenil myslenie a začal na sebe makať. Život je proces plný križovatiek a pádov na hubu, nie rovná lineárna cesta vystlaná kvetinkami a trávičkou.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here