Ako zvládnuť otcovstvo

Ak sa muž stane otcom v pravom zmysle slova a dieťa je už narodené, tak je to iné kafé. Pri prvom dieťati to často aj veľmi prežíva. Niektorí chlapi sú ako keby iní aj počas tehotenstva partnerky.

Zrazu majú pocit plnej zodpovednosti, chcú zachrániť, čo sa dá, a pre budúcu rodinu chcú zabezpečiť za tých pár mesiacov všetko potrebné. Mnohí sa aj oženia, len aby bolo všetko ako má byť…

 

Dopraj jej čas po pôrode

Ak sa muž aktívne zúčastní pôrodu, tak to v ňom zanechá veľkú stopu, na 90 % pozitívnu. Mal by dieťa a aj partnerku brať inak, pretože preň dala toľko úsilia. Zažil zázrak zrodenia, už nie sú dvaja, už to nie je iba ja a ty. Už sú rodina.

Mnohokrát v období pôrodu a v úzkom období PO (nazývané šestonedelie) sa výrazne vyznačia črty muža či už v pozitívnom alebo v negatívnom zmysle…

To, ako rýchlo sa žena zotaví po pôrode, závisí hlavne od toho, či porodila prirodzene, teda spontánne, alebo bola operovaná. Po spontánnom pôrode je v ideálnom prípade zotavená ihneď (teda, keď nie je poranená tam dole).

Ak bola nastrihovaná, čo teda je bežná prax, tak to trvá niekoľko dní či týždňov. Môže to mať dosah na viacero vecí (sex, stolica, močenie, infekcie, bolesti…). Ak bola žena operovaná, tak to trvá omnoho dlhšie – týždne až mesiace, a má to vplyv na budúce tehotnosti a pôrody. Je to totiž veľká brušná operácia s množstvom možných komplikácii.

 

Zapájaj sa a pomôž svojej partnerke

Žena, teda matka, by mala zapriahnuť otca do každodennej starostlivosti o dieťa. Mala by chváliť každú vec – vy muži to máte radi :).

Jasné, že žena prebalí dieťa za 40 sekúnd a otec sa s tým piple minúty. Vieme, že to nie je v krvi chlapa robiť takéto veci. Avšak treba vám dať priestor pri asistovaní počas kúpania, kočíkovaní, nosení dieťaťa v šatke či v nosiči… Proste, aby si si vytvoril vzťah so svojím dieťaťom už od malička.

Aktívne sa zapájaj a pomáhaj svojej partnerke pri staraní sa o vášho potomka.

Môj manžel s dcérou Laurou

Žena sa po pôrode nezotavuje len fyzicky (maternica sa dostáva na pôvodné miesto, má očistky – teda od krvácania, cez špinenie až po výtok, šitie či už na hrádzi alebo v podbrušku sa zoceľuje, telo sa zbavuje vody a prebytočných kíl, prsia plnia životodárnu funkciu…), ale aj psychicky.

Hormóny sa menia a ona má plnú zodpovednosť o dieťa, ktoré prakticky okrem plaču, kukania a kakania nevie nič. Je plne odkázané na rodičov a hlavne mamu. A to nielen na deň či týždeň, ale na niekoľko rokov. Mnohokrát je to veľmi vyčerpávajúce. Avšak, my ženy vieme, že sa s tým musíme vysporiadať.

Ak je všetko v poriadku, tak muž dieťa neberie ako konkurenta či súpera, ale ako partnera a lásku, ktorá sa inak ako otcovstvom nedá zažiť…

 

S pribúdajúcimi mesiacmi je dieťa pre otca zaujímavejšie

Môj manžel so synom Oliverom

Dieťa zo začiatku len spalo, kukalo či plakalo. No, keď začne loziť, chodiť, bľabotať či rozprávať, je to super.

Keď príde obdobie, že sa mu/jej ústa nezastavia, nastúpia hlášky a 100x denne tati, tati či oci, oci…

Keď s ním ide na hokej či dieťa pozoruje na škôlkarskej vianočnej besiedke… Keď sa mu zverí dieťa, že sa zaľúbilo, keď nastúpi puberta a povie si: ,,Len nebuď v nej ako ja.”

Z tých buniek trojkilového dieťaťa v priebehu rokov vyrastie malý mužík či malá žienka. Muž pozoruje, ako sa manželkine a jeho povahové črty premietajú v to rozkošné stvorenie. Ako sa mení fyzicky a psychicky – nie je to úžasné? Ide to všetko prirodzene a automaticky.

 

Materská dovolenka nie je DOVOLENKA

Ak sa stane muž otcom viackrát, tak to už nie je také dramatické. Ide to plynulo a tá zmena ani pre ženu a ani pre muža nie je taká veľká, ako keď sa muž stane otcom prvýkrát.

Z okolia vidím či počujem mnohé prípady, keď muž ako otec zlyhá a neprejavuje záujem o svoje bunky či dedičstvo, ak tak dieťa môžme nazvať. Ale sú aj ženy, ktoré odmietnu a vzdajú sa detí (aj troch), a to je príšerné.

Poznám aj mnohých mužov, ktorí po rodinnej rade zostali doma na tzv. materskej dovolenke. Možno len títo muži by dali za pravdu ženám, že to veruže dovolenka nie je.

A sú aj takí, ktorí sa v tom našli. Iní mesiace doma s dieťaťom len tak prežijú. V každom prípade klobúk dole. V takom Nórsku to majú otcovia povinné 14 týždňov. Musím sa priznať, že si tento systém u nás neviem na niektorých mužoch predstaviť…

Keď som bola na dobrovoľnej operácii a bola som nevládna dva týždne, tak celý chod domácnosti, starostlivosť o deti a aj o mňa bola na manželovi. Až vtedy pochopil, čo som 6 rokov na materskej robila a uznal to.

 

Muž môže zmeniť názor

Môj manžel sa nechcel ani ženiť a ani mať deti. Čakala som dlhých 8 rokov vzťahu (chodenia), kým to v ňom ako tak dozrelo. Vždy som mu vravela, nech sa toho nebojí, že to, čo on nezažil ako dieťa, to práve môže dať svojim deťom. Môže svojim deťom plniť svoje sny (kontakt a láska, záujem, materiálne zabezpečenie, bývanie v dome, vlastná izba, dovolenky, zážitky na atrakciách, o ktorých sme ani nesnívali v čase komunizmu a krátko po, kým sme dospievali).

Ja som veľmi materinsky založená a on naopak vôbec. Avšak, zaľúbil sa tak, že sme spolu takmer 19 rokov. Zaľúbený je 21. Keď tak s odstupom času na to pozerám, tak som dosť zariskovala. Pretože to mohlo dopadnúť všelijako, ale on je úžasný manžel a otec dvoch detí.

Jasné, že aj on má deň, keď „nemá náladu“ (zahrať si karty či futbal), ale keď nálada príde, tak to sú parádne zážitky… Niekedy som chcela štyri deti a on žiadne. Máme kompromis – dve. A to, že ma aktívne sprevádzal pri pôrode syna, hovorí za všetko.

 

Neboj sa byť otcom

Môj manžel mi pomáha strážiť nášho potomka 🙂

Keďže pracujem ako pôrodná asistentka v pôrodnici a som aj lektorkou dvoch predpôrodných kurzov, tak som stále s tehotnými či s bábätkami. Prirodzene sa u mňa objavuje túžba po malinkom bábätku.

Avšak na takéto rozhodnutie sme dvaja a on už nechce dieťa z mnohých dôvodov. Takto je nám dobre. (Máme hypotéku na novostavbu, môj vek 36 rokov, bojí sa, že sa dačo stane, že máme práce snov a potom čo…, že bude naruby celý režim rodiny, teraz sú naše deti samostatné a staršie… že priberiem (v predchádzajúcich tehotenstvách som pribrala 24 a 25 kíl) atď…)

Chápem, je to obrovská zmena rodiny. Osobne to beriem ako sebectvo, že ja zdravá žena odmietam dobrovoľne tehotenstvo. Problém s otehotnením by isto nebol, veď prvé dve deti sme počali na prvý šup až sme sa smiali, že si manžel dá dole trenky a už…

Neboj sa byť otcom, hlavne ak máš partnerku, ktorej dôveruješ, že rolu matky zvládne bravúrne. Otcovstvom sa otvárajú dimenzie, ktoré si nezažiješ pri krstňatách či ako učiteľ. To vlastné musíš zažiť a tešiť sa z maličkostí, ktoré tvoria celok.

[MT_vztah]

Bc. Anita Semančíková je pôrodná asistentka v pôrodnici, lektorka dvoch predpôrodných kurzov v Prešove a Sabinove a zaoberá sa aj pomôckami pre prípravu na pôrod. Bude sa venovať témam muž a tehotenstvo, muž a pôrod, sexualita partnerov, a to z pohľadu ženy, matky a aj z odbornejšieho pohľadu. Nájdeš ju na facebooku alebo na jej web stránke www.miliant.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here