Bez servítky: Ako prebieha pôrod

Počas tehotenstva burcujú so ženou rôzne hormóny (estrogény, progesterón, HCG, prolaktín, melatonín, HPL, neskôr oxytocýn či prostaglandín…).

Tento mix môže zmeniť dokonca aj osobnosť ženy, a to skôr v negatívnom zmysle.

Teda za náladovosťou, pažravosťou, poklesom libida a návalmi plaču stojí automatizmus, za ktorý žena nemôže.

Aj tebe by zašibalo, kebyže sa v tebe deje toľko vecí naraz a toľko chemických faktorov sa zmiešava… Preto to ber s rezervou a predýchaj to…

 

Čo všetko sa deje so ženou

K týmto psychickým zmenám sa každý týždeň pridávajú aj fyzické problémy. Priberanie, pukanie kože (strie), nauzea (teda nevoľnosť), závraty, vracanie, výtoky, zápcha, pocit nutkania na časté močenie, návaly tepla, meteorizmus (nadúvanie), bolesti chrbtice a kĺbov.

Okrem toho sa rozširuje panva, plod tlačí na vnútorné orgány, dochádza k zhoršeniu varixov (krčové žily), môžu sa objaviť hemoroidy (vplyvom tlaku na panvu), zväčšovanie a citlivosť prsníkov, zfarbenie dvorca, kopanie dieťaťa, ak žena chce spať, hypo alebo hypersexualita (znížená alebo zvýšená chuť na sex), nevie si nájsť polohu pri spánku, tvrdnutie bruška, opuchy (hlavne nôh)… Preto nechápem, ako môže žena zistiť až v 8 mesiaci, že je tehotná… Veď to sa nedá nevšimnúť si takéto obrovské zmeny.

S postupujúcimi dňami, ako sa blíži predpokladaný dátum pôrodu, je nielen partnerka, ale aj budúci otec nervóznejší. Tvojej partnerke pribúdajú niektoré (možno aj všetky) vyššie spomenuté fyzické ťažkosti a okrem toho musíš počúvať aj jej obavy (často sú aj objektívne).

 

Prichádza veľká zmena

Blíži sa čas, kedy sa udeje veľká udalosť, ktorá zmení všetko. Preto vždy hovorím: „Dvaja boli pri počatí, dvaja by mali byť aj pri narodení dieťaťa.“

Ak chceš ísť k pôrodu, tvoja partnerka by ťa mala podporiť, no keď tam nechceš ísť, tak by ťa nemala nútiť. Možno ťa desí krv, možno máš paniku, že jej nebudeš môcť pomôcť, možno máš paniku, že dieťa vychádza zo sexuálnych miest

Nie všetky ženy chcú mať na pôrodnej sále svojho partnera. Sú typy žien, ktoré si svoje bolesti života uchovávajú pre seba, zdieľa ich sama a nechce pred partnerom vyzerať v úzkych.

Ak chceš ísť k pôrodu, tak by si mal počítať s tým, že by bolo dobré, aby si prešiel prípravným kurzom, aby si aspoň približne vedel, čo ťa čaká pred príchodom do pôrodnice, čo sa odohráva na pôrodnej sále či po pôrode.

Musíš počítať s tým, že nie za každých okolností ťa k pôrodu pustia, respektíve, že sa ti nemusí podariť zostať počas celého pôrodu.

Ak by došlo ku komplikáciám alebo ak si vedľajšia spolurodička neželá prítomnosť, tak pri samotnom pôrode nemôžeš byť. Okrem toho si treba pripraviť aj hotovosť ako poplatok za sprevádzanie pri pôrode. A možno pôrod ani nestihneš, ak prebehne rýchlo, tak prídeš až „po”.

 

Prichádza deň D

Pre ženu, ktorá je správne psychický naladená, je to deň, kedy sa neprišla pučiť, neprišla po bolesť života, ale prišla do pôrodnice využiť všetky sily a emócie, aby dieťa zo seba dostala na tento svet.

Bude to deň, keď stretne lásku a súčasť na celý život. Ty ako jej partner by si mal byť jej oporou nielen fyzickou (masáž krížov, ovlažovanie tváre, držanie počas tlačenia), ale hlavne psychickou. Extrémne jej prejaviť spoluúčasť, ako ju miluješ, že to dá, že si na ňu hrdý, buď súčasťou kontrakcie za kontrakciou a súčasťou zrodenia vašich spoločných buniek.

Musíš počítať s tým, že dieťa nebude čisté ako vo filme. Bude krvavé, pokrčené, zamazané od mazu, od plodovej vody, budeš cítiť moč, zvratky či stolicu.

Pôrod ako taký je špinavý, ALE to dieťatko, ktoré sa predralo cez kosti mami za jej aktívnej spolupráce, je vaše… Každá bunka je dielom vás dvoch a to krehké a zraniteľné dieťa bude o chvíľu čisté.

Otvorí jedno oko, otvorí druhé oko, prisaje sa k prsníku a ucítite život. Videla som plakať od dojatia veľa silných a potetovaných chlapov. Je to magická chvíľa, ktorá by za ideálnych podmienok mala končiť rodinne – teda súžitie v IV dobe pôrodnej bez rušivých momentov.

 

Trúfaš si na pôrod?

Tým, že počas môjho štúdia môj manžel vedel všetko o pôrode, tak jednoznačne chcel tú chvíľu stráviť so mnou. Pôrod môjho syna bol veľmi dlhý a vyvolávaný. Manžel si tak so mnou užil vkuse 32 + 2 hodiny (čakanie a samotný pôrod + po pôrode).

V Anglicku (v tom čase sme tam bývali) sme mali svoju vlastnú izbu, zariadenú ako v hoteli (obraz, koberec, závesy, gauč pre manžela, internet, vlastná kúpeľňa s vaňou, v ktorej som strávila tri hodiny), teda na míle vzdialené od toho, čo bolo v tej dobe u nás, a to všetko zadarmo.

Pôrod aj napriek bolestiam a kontrakciám po 2 minútach nepostupoval, ale oni to vôbec neriešia. Išli sme na pôrodnú sálu č. 8 (10 pôrodných boxov pre 10 rodičiek s 10-timi pôrodnými asistentkami). Keďže som narodená 8. 8. brala som to ako znamenie. Po 3 x neúspešnej prostaglandínovej vyvolávačke mi dali oxytocínovú, ktorá zabrala, a ja som sa konečne po 27 hodinách pohla v centimetroch.

Na starosť ma dostala pôrodná asistentka z Trinidad a Tobago – černoška. S ňou som sa vkuse rozprávala o našom a ich systéme. Mala som možnosť výberu polohy. Skúšala som všeličo, ale aj tak mi bolo najlepšie na chrbte.

Môj manžel a syn Oliver
Môj manžel a syn Oliver

Manžel na rozdiel od chlapov na Slovensku videl úplne všetko tam dole (na Slovensku stojí chlap za hlavou rodičky), nakoľko bol medzi nohami a po každej kontrakcii sme si dávali dnu prsty ako motivácia, že už sú tam vlásky – tu sa to nesmie.

Pôrod prebiehal v prítmí, bez anestézy, bez klystíra, bez holenia, bez nástrihu, bez šitia, bez tlačenia na brucho…

Proste až na fakt, že musel byť vyvolávaný, tak to išlo celkom prirodzene. Syn mal veľkú hlavičku (36 cm) ale pre fakt, že som sa na pôrod pripravovala a aj spolupráca pôrodníčky bola výborná, tak ma nemuseli nastrihovať a teda následne zašívať.

 

A zrazu sme boli traja

Môj syn Oliver

Olivera mi dali holého na hrudník, a tak sme zostali ako rodina takmer dve hodiny po pôrode.

To spojenie a vnímanie toho ešte pokrčeného a zostresovaného dieťatka, ako sa vžíva s novým svetom, bol zážitok, ktorý mi veľmi chýbal pri druhom pôrode, kedy som rodila na Slovensku, a bonding som nemala… (teda nás nenechali si užiť poriadne ten moment po pôrode).

Manžel by ti povedal, že mal z pôrodu veľmi peknú skúsenosť, videl, čím všetkým som si musela prejsť, ako som tíško vytláčala naše dieťa, spojenie dieťaťa s mamou na prsníku, čarovnú chvíľu osamote ako novopečená rodina.

 

Nenechaj sa dotlačiť do pôrodu, ak tam nechceš byť

Každý chlap prizná, že toto by nedal. Keď robili pokusy na chlapoch, tak nezvládali ani kontrakcie. A to ešte necítili tlak hlavy dieťaťa, ako sa tisne medzi kosti, keď má žena pocit, že ju rozpučí, nevládze, bolesť ide do všetkých buniek…

Ak to chlap zažije a žena spolupracuje (teda je príčetná, nevrieska), tak by si ju mal chlap po tomto vážiť. Za to, že to dala, že to prežila, že sa na to podujala v rámci privedenia nového človeka do rodiny.

Treba však spomenúť aj opačnú stranu mince. Ak je muž dotlačený k pôrodu, tak to môže na ňom zanechať negatívne pocity na celý život, a tým pádom to môže spôsobiť aj rozklad vzťahu.

Poznám 4 páry, ktorých vzťah na tom skončil. Pritom to boli chlapi, ktorí by aj žene do zadku vliezli, verejné vyznania lásky, a tak podobne.

Môj manžel na verejnosti taký nie je, a tak som aj tíško závidela. No pri pôrode sa ukázali, akí to boli lúzri.

Môj názor je, že: „Nie na vojne sa z chlapca stáva chlap, ale na pôrodnej sále.“ Keď to, čo sa udialo pojme chlapsky, vstrebe to a váži si ženu. Veď čo si mysleli, že dieťa vyjde z ucha? Mysleli si, že dieťa bude čisté a najlepšie trojmesačné ako z filmu?

Proste, po tom, čo videli rodiacu ženu, tak ju prestali brať ako objekt sexuálnej príťažlivosti, lebo si spájali sex s krvavými rodidlami… Našťastie je takýchto chlapov málo. Väčšina chlapov, aj keď vidím na nich bezmocnosť, že nevedia, ako by pomohli, tak duševne tlačia s partnerkou, tešia sa z batôžku, ktoré im donesú.

 

Ako dopadol druhý pôrod?

Pri druhom pôrode manžel nebol, nakoľko pracoval v Anglicku a ja som odišla v 32 týždni späť na Slovensko. Bola pri mne sestra, ktorá mala veľký zážitok, a spoločne sme porodili Lauru. Manželovi som volala hneď PO, že už mám po…

Tá krátka veta však obsahovala tak veľa – bolesť z 3850 g pôrodu, úzkosť, vyčerpanie, sklamanie, že pri tom nebol a že som nemala bonding. On vedel, čo to znamená, keďže si to raz zažil. Pôrod bol super rýchly a doktor si ani rukavice nestihol dať a hlávku som vytlačila sama – opäť bez šitia. Lauru spoznal, keď mala týždeň.

Pôrod je deň D v živote ženy, ale aj muža, pretože z JA sa stáva MY… Ak musí končiť operačne, tak to nie je žiadna výhra a muž v tom nehrá až takú úlohu, keďže je to veľká brušná operácia, akurát s bonusom, že vyjde dieťa.

Najdôležitejšie je, aby bolo všetko v poriadku. Štatisticky, stále budú ťažké prípady, len treba veriť a modliť sa, aby tvoja žena či bábo to nebolo.

To, ako sa muž zachová v období okolo pôrodu, si žena veľmi pamätá a citlivo berie každú vetu. Preto buď empatický a predstav si, čím si musí prejsť ONA a čím si si prešiel TY – minútka rozkoše pred mesiacmi.

[MT_vztah]

Bc. Anita Semančíková je pôrodná asistentka v pôrodnici, lektorka dvoch predpôrodných kurzov v Prešove a Sabinove a zaoberá sa aj pomôckami pre prípravu na pôrod. Bude sa venovať témam muž a tehotenstvo, muž a pôrod, sexualita partnerov, a to z pohľadu ženy, matky a aj z odbornejšieho pohľadu. Nájdeš ju na facebooku alebo na jej web stránke www.miliant.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here