[Pýtaj sa Michala] Ako (vy)riešiť hádky vo vzťahu

1

Možno chceš vedieť, ako získať svoju kamarátku či ženu, ktorú si prednedávnom spoznal… Ako zvýšiš svoje sebavedomie… Ako si konečne nájdeš či udržíš priateľku…

Alebo ťa zaujíma čokoľvek ohľadom žien a vzťahov?

Tak to si tu správne. Na blogu chlap20.sk nájdeš odpovede, ktoré hľadáš.

Pred istým časom si mal možnosť položiť mi svoje otázky, ktoré ťa zaujímali, a získať na ne odpovede v rubrike: Pýtaj sa Michala.

 

Dnešná otázka znie: „Chcem sa opýtať, ako najlepšie/najefektívnejšie riešiť hádky (keď sa už nejaká stane), respektíve, jej následok. Hádka z rôzneho dôvodu aj z malých hlúpostí a nielen kvôli mojej vine. No vždy to skončí pri typickom ženskom urazení, ignorovaní, pričom mne nič nie je a viem hodiť problém za hlavu. Čo spraviť potom voči žene? Aby som si zachoval hodnoty a neponižoval sa pod ňu alebo ako jej dať najavo, aby spravila ona prvý krok?“

 

Michalova odpoveď

Otázka teda znie, ako vyriešiť hádky vo vzťahu.




 

Vyhráva ten, kto sa neháda

V prvom rade ti chcem povedať, že najlepšie je, ak sa do hádky vôbec nepustíš, keď hádku vôbec nezačneš a nebudeš v hádke pokračovať. Na hádku totiž treba dvoch.

Ako som sa dozvedel v knihe od Dale Carnegieho – Ako si získavať priateľov a pôsobiť na ľudí, tak vyhrá ten, kto sa neháda. Na začiatku potrebuješ pochopiť situáciu, prečo k tej hádke vôbec došlo, prečo vznikla, na základe čoho.

Áno, občas mohla vzniknúť na základe ženskej emocionálnej chvíľky, kedy si proste rýpla, potrebovala sa vyventilovať a potrebovala si to vyventilovať na tebe.

Ale opakujem ti, že na hádku vždy treba dvoch.

Na to, aby si hádkam predchádzal, tak musíš pochopiť situáciu, prečo vznikla.

 

Poviem ti príklad

S mojou manželkou si každý jeden týždeň hovoríme veci, ktoré sa nám páčia, ktoré sa nám nepáčia, čo cítime, čo potrebujeme. A na základe tohto som vychytal zopár momentov, ktoré mohli časom prerásť do hádky alebo do nejakého polootvoreného konfliktu.

Moja manželka mi povedala informáciu, že by som si mohol po sebe upratať to, čo mi ona prinesie do pracovne a nenechávať to na ňu, aby to ona spratávala a ešte išla umyť riady popritom, ako nestíha do práce.

Toto mi povedala po nejakých dvoch týždňoch úplne neutrálne bez emócií.

Odpovedal som: „Jasné, kľudne ti budem s týmto pomáhať. Budem si upratovať po sebe,“ a konfliktu sme predišli.

Akýkoľvek konflikt, ktorý by mohol nastať, komunikujte dopredu, riešte to, čo sa vám páči, to čo sa vám nepáči, čo cítite, čo potrebujete úplne otvorene bez emócií a neutrálne.

 

V hádke môžeš riešiť 2 veci

Emóciu, ktorú do toho vkladáš, a situáciu, ktorá nastane.

Napríklad, ak sú nakopené riady, nepovysávané, prach všade okolo alebo čokoľvek. Tak nastane situácia, ktorá nemá žiadnu váhu. Tú váhu tomu prikladáme až my našimi emóciami.

To, čo môžeš ovplyvniť, sú hádky z tvojej strany. Odporúčam ti vôbec nerýp, vôbec tomu neprikladaj emóciu, vôbec nezvyšuj hlas.

Keď už nejaká hádka nastane a ona sa urazí, ide sa niekam vyventilovať, čo je úplne v poriadku, tak jej nechaj čas, nech sa vydýcha, nech sa upokojí a nech si kľudne aj poplače.

Ber to v kľude. Ženské si potrebujú vyventilovať niektoré emócie a toto je úplne normálne a v poriadku.

V mojom vzťahu to robím tak, že počas hádky nezvyšujem hlas, som úplne pokojný, usmievam sa. Ak sa moja partnerka ide niekam odventilovať, tak potom po chvíľke za ňou prídem.

Usmievam sa na ňu, objímem ju, robím srandičky, dotýkam sa jej a jednoducho sa snažím zmeniť jej stav z negatívneho na pozitívny, teda, ak nepríde za mnou prvá. Partnerka, ktorá si uvedomí, že spravila chybu ona, tak nemá problém prísť za tebou prvá a pomeriť sa.

 

Dám ti jednoduchý TIP

Keď sa hádate, tak môj tip je, nesnažiť sa ju za každú cenu preargumentovať a vyhrať, pretože hádka nie je o tom, že kto má väčšiu pravdu a kto vyhrá.

Občas sa pokojne ospravedlň, občas prijmi chybu. To nie je o ponižovaní sa, to nie je o znižovaní hodnoty, to je o tom, že si milujúci, rešpektujúci a uvedomelý partner, ktorý ju ľúbi viac ako nejakú hádku, ktorá práve prebieha.

Pokojne jej daj za pravdu a občas si aj ty priznaj chybu.

Komunikujte spolu, nerieš to emocionálne, jej emócie nevieš ovplyvniť, vieš ovplyvniť iba svoje emócie. Predchádzaj situáciám, kvôli ktorým by mohla hádka nastať.

No a pokiaľ aj rýpe, je to s ňou nepríjemné, tak môžeš zvážiť, že by si ju mohol vymeniť, ale toto až po všetkých týchto veciach, ktoré som ti odporučil.

 

Ak sa ti tento článok páčil, pomohol ti, alebo vieš o niekom, komu by mohol pomôcť, tak mu ho pošli, prípadne ho zdieľaj so svojimi priateľmi.

Michal Kopecký je zakladateľom hnutia CHLAP 2.0 a jeho cieľom je pomôcť mužom a ženám nájsť, získať a udržať si svojho vysnívaného partnera, s ktorým budú šťastní vo vzťahu. Napísal knihu Aj ja som CHLAP 2.0, ktorú môžeš získať napr. na Martinuse tu »

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here