Balenie a alkohol: Koľko je tak akurát a koľko už príliš?

ako nezničiť rande pomocou alkoholu Chcete vedieť, ako nezničiť rande pomocou alkoholu?

Chystáte sa na párty alebo vás čaká rande?

Chcete vyzerať atraktívnejšie?

Veda hovorí, že by ste mali zvážiť drink.

Dáva zmysel, že keď si vypijeme, ostatní ľudia nám prídu príťažlivejší. Prekvapujúci nový výskum však ukázal, že to funguje aj naopak:

Alkohol môže spraviť atraktívnejšieho aj človeka, ktorý ho pije.

Výskumníci na Univerzite v Bristole zostrojili experiment, v ktorom ľudí nechali ohodnotiť nakoľko príťažlivé im prídu osoby na fotkách, ktoré boli rozdelené do troch skupín:

  • Skupina so žiadnou dávkou alkoholu
  • Skupina s nízkou dávkou alkoholu
  • Skupina s vysokou dávkou alkoholu

Prekvapivo, osoby s „nízkou dávkou“ alkoholu hodnotili triezvi ľudia ako najatraktívnejšie.

 

Pozor! Keď jeden drink je dobrý, dva NIE sú lepšie:

Balenie a alkohol: alebo ako nezničiť rande Fotografie s ľuďmi, ktorí dostali „vysokú dávku“ alkoholu boli hodnotené ako najmenej atraktívne.

Vyzerá to teda tak, že kľúč k „úspechu“ je to, čo nazvali výskumníci „microdosing“ a popisujú ako „revolučnú metódou užívania drôg“.

Cieľom je dať si dostatočne veľa na to, aby to malo pozitívny efekt, ale zároveň dostatočne málo na to, aby to obmedzilo naše normálne fungovanie.

Čo pri takejto dávke podľa výskumníkov spôsobuje alkohol, je jemné uvoľnenie tváre, zároveň jej lepšie prekrvenie (ktoré jej dodá atraktívnejšiu farbu) a taktiež pozitívnejšie emócie, čo sa prejaví v autentickejšom úsmeve.

Dokonca sa ukázalo, že podobným spôsobom užívajú niektorí ľudia (od atlétov, cez spisovateľov až po riaditeľov spoločností) na pravidelnej báze psychadeliká (akými sú napríklad LSD, alebo lysohlávky).

Podľa Jamesa Fadimana, psychológa a autora knihy The Psychedelic Explorer’s Guide, títo ľudia často popisujú svoje dni ako „o trochu krajšie“ a sústredenejšie.

Sú milší na svoje deti, pri kreatívnej práci sa im ľahšie vchádza do „flow“ a veľa z nich popisuje väčšiu túžbu jesť zdravo alebo začať meditovať.

O tomto sa však porozprávame inokedy, teraz sa vráťme naspäť k alkoholu.

Musíme si teraz totiž odpovedať na otázku:

 

Koľko potrebujete vypiť, aby ste vyzerali dobre?

Aj keď som vyššie spomínal, že výskumníci testovali „nízku dávku“ a „vysokú dávku“, treba si uvedomiť, že konkrétne množstvo sa líšilo v závislosti od fyzickej váhy subjektov.

Na veľkosti záleží. 😉

Nízka dávka bola pri 70 kg človeku 250 ml 14 % vína. To je jeden klasický alebo takmer dva vínové poháre.

14 % je o trochu vyššie percento ako pri väčšine vín, najčastejšie nájdeš (aspoň na Slovensku) vína, ktoré majú od 11 % do 13 % alkoholu.

Aby sme to zjednodušili, ak by ste mali 70 kg, tak nízka dávka pre vás znamená jednu tretinu 0,75 l fľaše vína.

Vysoká dávka, ktorá viedla k tomu, že by vás ľudia hodnotili ako menej atraktívneho, je pri tom už na úrovni dvoch tretín rovnakej fľaše.

Podobný efekt by pri rovnakej telesnej váhe mali pravdepodobne dve typické pivá alebo koktaily.

Ak vážite menej, alebo viac, potrebujete si optimálnu dávku prispôsobiť.

 

Alkohol vám podľa výskumov pomôže tiež naladiť sa s ľuďmi na „rovnakú vlnu“

Ďalší zaujímavý experiment ukázal, že pri nízkych dávkach tiež alkohol zvyšuje naše pozitívne emócie a schopnosť vytvárať sociálne prepojenie s druhými.

Experiment sa udial na Univerzite v Pittsburghu, kde rozdelili 720 subjektov do troch rôznych skupín – s alkoholom, s placebom a s nealkoholickým drinkom.

Stavím sa, že nájsť ľudí pre tento experiment nebolo príliš ťažké. Pamätám si, ako som sa podobných experimentov zúčastnil ja sám na svojej univerzite.

Nikdy sa nám však naše objavy nepodarilo zaznamenať, takže pochybujem, že budú niekedy publikované.

Našťastie, títo výskumníci rovnakú chybu nespravili a tu je ukážka výsledkov, ktoré boli zverejnené v The Journal of Psychological Science:

Balenie a alkohol

Alkohol nielenže zvyšoval frekvenciu „skutočných“ úsmevov, ale taktiež zlepšil koordináciu týchto úsmevov [medzi členmi skupiny]. Inými slovami, alkohol zvýšil pravdepodobnosť „zlatých momentov“, kedy skupina, ktorej bol poskytnutý alkohol, zažívala oproti skupine bez alkoholu častejšie chvíle, kedy sa usmievali všetci v skupine naraz.

Participanti v alkohol-pijúcej skupine, taktiež hlásili lepšie sociálne prepojenie ako tí v nealkohol-pijúcej a tiež u nich boli častejšie zahrnutí v diskusii všetci traja členovia naraz.“

 

Ako použiť, čo ste sa práve naučili, aby ste mali skvelé rande ešte dnes?

Prečo neurobiť na túto tému nejaké vlastné experimenty? Je to jednoduché:

Stačí kúpiť fľašu vína, vybrať nejaký dobrý film a pozvať k sebe na večeru niekoho, kto sa vám páči.

ako nezničiť rande

Potom už len potrebujete pridať do rovnice trochu vzrušenia, jedna vec povedie k druhej a kto vie, čo sa z toho vyvinie.

Profesori Dan Ariely a George Lowenstein zistili, že v momente, keď začneme byť vzrušení, automaticky sa mení naše rozhodovanie v rámci sexuality a čím viac vzrušení sme, tým väčšie zverstvá robíme.

Nie však iba o trochu – naše rozhodovanie sa mení radikálne.

Vo svojom experimente s názvom „Horúčka momentu: Efekt vzrušenia na robenie sexuálnych rozhodnutí“ testovali osoby v rámci skupiny „predstavte, ako by ste sa správali, keby ste boli vzrušení“ a následne ich nechali reálne sa vzrušiť a odpovedať na rovnaké otázky znova.

Čo sa ukázalo bolo, že subjekty boli vo vzrušenom stave oproti ich odhadom o 100% náchylnejší vnímať 12-ročné dievča ako atraktívne, o 166% prístupnejší byť vzrušení z kontaktu so zvieraťom a presne o 400% ochotnejší dať žene do nápoja drogu, aby sa s nimi vyspala.

Ak dokážete človeka, ktorý sa vám páči, vzrušiť, spustíte v ňom rovnaký mechanizmus.

 

Chcete, aby sa s vami vyspala? Pustite si jeden z týchto TROCH filmov:

Okey, povedzme si to na rovinu – samotný film človeka do postele nedostane (ak taký máte, pošlite mi názov). Každopádne…

Správna voľba môže významne ovplyvniť atmosféru, ktorú filmom nastavíte na vašom rande (a tiež to, čo sa z tejto atmosféry prirodzene pri pohári vína vyvinie).

Dal som pre vás preto dokopy 3 najlepšie filmy, ktoré vzrušia vás oboch ešte pred tým, než sa jeden druhého dotknete! 

Potom stačí už len vystihnúť správnu chvíľku a… ísť do akcie.

Prajem si, aby som mal v časoch môjho hľadania niečo takéto po ruke ja.

Veľa šťastia a čoskoro sa vidíme znova!

Autor článku: Radovan

[MT_zoznamenie]

Nie si autorom na blogu chlap20.sk, ale chceš aj ty niečo k téme hodnoty, príťažlivosti, vzťahov povedať a myslíš si, že by sme mali tvoj článok uverejniť? Napíš mi na michal@chlap20.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here