Zmena je život, poďme žiť (alebo ako prestať kupovať ženám drinky)

Zmena je život, poďme žiť (alebo ako prestať kupovať ženám drinky)Chcel by si vedieť, ako prestať kupovať ženám drinky? Predtým však by si mal vedieť:

Určite sa to už stalo každému z nás.

Niekto ťa vytočí a ty sa s ním znova pustíš do hádky (i keď vieš, že to zmysel nemá).

Ponúknu ti vodku a ty ju zas kopneš poslušne do seba i keď si si sľúbil, že od včera nepiješ!

Niekto ti povie vyskoč a ty sa bez premýšľania, úplne automaticky, spýtaš iba – ako vysoko?

Predstav si teraz na chvíľu, aké by to bolo, keby si dokázal zmeniť svoje automatické chovanie a (takisto jednoducho, ako teraz robíš chyby) robil veci správne.

Aké by to bolo vedieť naprogramovať svoju hlavu podľa princípov, ktoré fungujú, a nestarať sa viac o svoje rozhodnutia – iba si užívať výsledky.

 

Aké by to bolo mať možnosť vybrať si…?

Zakaždým, keď sa dostaneš do situácie, v ktorej sa musíš rozhodovať, tvoj mozog najprv určí, či je situácia nová, alebo si ju už zažil.

ako prestať kupovať ženám drinky - buď inýAk je nová, rozhoduješ sa na základe momentálne dostupných informácií (vedomosti, schopnosti, okolnosti, pocity…).

Ak so situáciou už skúsenosť máš, s najväčšou pravdepodobnosťou sa zachováš rovnako ako naposledy.

Opakovaním rozhodnutia vzniká návyk. Ten ťa zbavuje povinnosti rozhodovať sa vždy znova – skrátka upadneš do tranzu a zachováš sa podľa vzorca.

Celý tento systém je len dôsledkom evolučne zakorenenej potreby optimalizácie (minimum energie výmenou za maximum výsledkov). Ak by si sa rozhodol rozhodovať sa v každej situácii nanovo, čoskoro sa ti prevarí hlava.

Problém prichádza, keď chceš svoj zakorenený zvyk zmeniť. Po ďalšom a ďalšom nesprávnom rozhodnutí, ktoré si vykonal presne podľa vzorca, automaticky a bez premýšľania to už vzdávaš a uznávaš, že zmeniť sa je nemožné.

Alebo nie?

 

Kľúčom je pochopiť, ako funguje celý proces

Ako prvé je treba uvedomiť si, že vedomie tvorí len 10 – 12% tvojho myslenia. Zvyšok tvojich procesov, emócií, skúseností a najmä zvykov a vzorcov – sa nachádza v podvedomí.

To sa ťa v zásade nepýta, len koná – automaticky a presne podľa toho, ako si ho naprogramuješ. Nerieši, či je to dobré alebo nie.

Jednoduchá analógia je navádzacia raketa. Kam zamieriš, tam raketa dopláva – nebude sa s tebou dohadovať o správnosti tvojho smeru. Ak si smer nevyberieš, bude sa len zmietať vo vlnách a blúdiť v mori – kam dopláva bude na náhode a okolnostiach.

Úlohou tvojho vedomia je teda iba vybrať správny smer. 

[MT_sebavedomie]

 

Ako prestať kupovať ženám drinky (riešenie) = sústredenie + vôľa

ako ženám prestať kupovať drinky - vôľa Aby si sa mohol zmeniť, potrebuješ najprv poznať spúšťač. Spúšťačom pre teba môže byť napríklad to, keď chce od teba dievča drink.

Tvoju zastaralú reakciu poznáš. No aby si ju zmenil, musíš vedieť aj to, aká bude nová.

Ak tieto podmienky spĺňaš, stačí si len udržať počas dňa bdelosť (sústredenie) a byť pripravený konať, keď nastane správna chvíľa (vôľa).

Posledné, čo potrebuješ, aby si udržal raketu v správnom smere, je prepísať pôvodnú automatickú reakciu.

To spravíš tak, že novú odpoveď zopakuješ 20 – 30 krát (!). Tým si tvoj mozog vytvorí novú cestu, nový zvyk, ktorý nahradí ten starý.

Zo začiatku to bude vyžadovať dosť energie. Každým ďalším opakovaním však už bude tvoje rozhodnutie (reakcia) ľahšie a prirodzenejšie – až sa dopracuješ k dokonalosti 🙂

 

Kde všade to môžem využiť?

Využiť môžeš túto znalosť na všetko, čo chceš vo svojom chovaní zmeniť.

Prakticky je možné zmeniť takto celé svoje chovanie od základov – kúsok po kúsku, reakciu po reakcii, vzorec po vzorci.

Iste už chápeš, že nejde len o balenie žien, ale celkovo o kvalitu tvojho života – a teraz keď už vieš, čo sa deje v tvojej hlave, je len na tebe, akým rozhodnutiam budeš dávať prednosť. 

Ak sa ťa teda bude najbližšie niekto snažiť rozhodiť – spomeň si, že ty si vyberáš svoju reakciu. Chceš si hodnotu znížiť alebo zvýšiť? A ako si chceš zvyknúť reagovať?

Každé jedno rozhodnutie je dôležité.

Platí to aj opačne. Ak ti niekto najbližšie ponúkne práska, no ty nefajčíš – nevytváraj novú cestu, ak sa ti viac páči stará.

A ak sa dnes rozhodneš, že budeš od teraz emočne stabilný a nenecháš sa nasierať, sústreď sa na tento svoj cieľ a sleduj svoje reakcie – už len tým je možné ich zmeniť.

Prajem veľa šťastia! 🙂 kocky sú hodené…

Autor článku: Radovan

[chlap_webinar]

Nie si autorom na blogu chlap20.sk, ale chceš aj ty niečo k téme hodnoty, príťažlivosti, vzťahov povedať a myslíš si, že by sme mali tvoj článok uverejniť? Napíš mi na michal@chlap20.sk

3 KOMENTÁRE

  1. Ach jaj, čo som komu urobil? Nikdy som žiadnemu autorovi tohoto blogu nič nespravil, asi práve preto to nechali na hosťovský príspevok… Tento článok, presne o týchto veciach som chcel napísať ja, keď budem skúsenejší a chcel som písať články práve tu z vlastných skúseností (hovorím, raz, keď to tak bude…). No tuto Radovan mi ho musel ukradnúť (samozrejme, za to ho neobviňujem :D).

    Ale mám s týmto skúsenosti, keďže ne logopédii sa stále učím, ako zaviesť nové veci do bežného života. No niekedy je 20-30 krát naozaj málo, pri istých cvičeniach to treba skúšať aspoň mesiac pravidelne 🙂 A aj to mi pripadá dosť málo

    Ale aj tak mi teraz nikto nebude veriť, že som tento článok chcel napísať ja… 🙁

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here