7 tipov, ako si udržať zdravý vzťah

Ak si si už našiel partnerku, s ktorou sa cítiš dobre, tak ti gratulujem.

Možno, že si konečne našiel spriaznenú dušu po niekoľkých mesiacoch, ba aj rokoch alebo je to tvoja prvá priateľka.

Určite ťa to stálo nejaký čas a energiu, kým si ju dostal. Telefonáty a smsky, pozývanie na rande, platenie drinkov či večere, a teraz je tvoja. Urobil si dobrú prácu. Avšak, tvoja práca ešte neskončila, naopak, práve začala. Pretože udržanie vzťahu stojí oveľa viac času a energie.

V tomto článku ti poviem 7 dôležitých bodov, ktoré musíš vedieť, aby si to proste nespackal. Píšem ti to aj preto, aby si sa odlíšil od ostatných a aby si bol lepším chlapom.

 

1. Rozhovory

Rozprávaj sa so svojou partnerkou o všetkom, aj o tých najintímnejších veciach. A nielen o tých dobrých, nielen o tvojich úspechoch, ale aj o neúspechoch a o veciach, ktoré ťa trápia, o problémoch, o veciach, ktoré plánuješ.

Tvoja partnerka by mala byť tvojím najbližším človekom a mali by ste si byť vzájomne oporou.

Ak máš problém, tak sa je zdôver a riešte to spolu. Nenechaj, aby sa priateľka dozvedela o tvojom probléme od vašej spoločnej známej alebo od spoločného kamaráta. Nič nezatajuj a buď vždy úprimný.

 

2. Vzájomné oceňovanie a chválenie

Navarila ti priateľka dobrú večeru? Vybavila spoločnú dovolenku? Povedz jej, že si to vážiš. Ženy sa často sťažujú, že ich partner si neváži, keď doma upracú alebo navaria pre neho večeru.

Buď iný ako ostatní chlapi, poďakuj jej, oceň jej prácu. Obliekla si šaty, ktoré jej pristanú? Daj jej najavo, že sa ti páči, že v nich vyzerá sexi.

Vzájomným oceňovaním si takisto utvrdzujete lásku a vytvárate dobrú náladu vo vzťahu.

 

3. Dostatok spoločne stráveného času

Zvykneš tráviť veľa času v práci, niekedy aj cez víkendy alebo si prácu nosiť domov? Možno, že si sa so svojou súčasnou priateľkou spoznal na internetovej zoznamke alebo cez zoznamovaciu agentúru. Pre tento spôsob zoznamovania si sa rozhodol aj z dôvodu, že si nemal čas.

Avšak, žena potrebuje pozornosť a partnerstvo potrebuje čas. Potrebuješ čas, aby si partnerku spoznal. Potrebujete spoločne strávené chvíle a spoločné zážitky. Naplánujte si aktivity, ktoré vás bavia, ktoré radi robíte. Podniknite niečo spolu cez víkend alebo po práci.

Spoločný čas vás stmelí, váš vzťah bude pevnejší, bude tam väčšia dôvera, vydrží viac a bude odolnejší.

Napríklad aj Michal so svojou manželkou Evkou majú každý týždeň vyhradení jeden deň, prípadne niekoľko hodín, keď trávia čas spolu, venujú sa jeden druhému, idú na rande, na výlet…

 

4. Načúvaj potrebám a prianiam svojej partnerky

Pokiaľ si bol doteraz single a rozhodoval si o všetkom sám, tak odteraz ste dvaja. Kto naposledy rozhodoval, ako strávite najbližší večer? Nauč sa už zo začiatku vzťahu hľadieť aj na to, čo chce tvoja partnerka.

Rozprávaj sa s ňou o tom, aké má predstavy o vzťahu, ako by chcela, aby ste trávili spoločný čas alebo kam by chcela ísť na výlet, či na dovolenku. Čo by si ona priala? Je spokojná vo vzťahu?

Možno si povieš, že ale ja som taký, že musím o všetkom rozhodovať. Viem, že som sebec a nechcem sa meniť, mňa už nikto nezmení. No potom sa nediv, keď ti priateľka utečie k inému chlapovi, ktorý sa zaujíma aj o jej potreby.

 

5. Podpor ju v kariérnom raste

rozptyľovanie chodenie s kolegomDnes je málo žien, ktoré si vedia predstaviť život len za sporákom. Väčšina žien sa dnes rada realizuje.

Chce sa prihlásiť na rekvalifikačný kurz a zvýšiť si vzdelanie? Chce sa naučiť nový jazyk? Snaží sa o povýšenie v práci…?

Možno rozmýšľaš nad tým, že budete tráviť menej času spolu. Ale je veľmi dôležité, aby si jej dal priestor a podporil ju. Ona bude spokojnejšia a otvoria sa vám obom nové možnosti, nové príležitosti… a do vzťahu prídu znova nové témy, ktoré vzťah oživia.

 

6. Čas na seba

Doprajte si v partnerstve čas aj na seba. Chce priateľka vyraziť s kamarátkou na diskotéku? Chceš dnes večer pozerať MS v hokeji? Na to, aby ti vzťah fungoval, potrebuješ tráviť aj čas bez partnerky.

Chce partnerka vyraziť na víkend s kamarátkou? Daj jej priestor. Nemusíš sa báť, že by váš vzťah ochladol. Práve naopak.

Ak ti chýba a ty jej tiež, tak je to dobré znamenia. O to viac sa budete na seba tešiť. Po víkende strávenom bez nej sa jej nebudeš vedieť dočkať a budeš sa tešiť, ako ti porozpráva zážitky z víkendu. Prinesie vám to nové témy na rozhovor a vyhneš sa tým stereotypu vo vzťahu.

 

7. Riešenie konfliktov

Už ste mali za sebou prvý konflikt, prvú hádku, výmenu názorov? Ako dopadla? Ako si to zvládol? Je možné, že mala pravdu ona, je možné, že aj ty si mal v niečom pravdu. Ale je vôbec dôležité mať pravdu či vyhrať, dosiahnuť to, čo chceme?

Konflikty patria do vzťahu, pretože sme dve rozdielne osoby a stáva sa, že sa nie vždy zhodneme na všetkom.

Ak sa bojíš konfliktu, a preto sa vždy prispôsobíš, znamená to, že sa pretvaruješ a nie si úprimný. Neboj sa byť asertívny a dať jasne najavo, čo si myslíš, ako by ste mali postupovať v danom prípade.

Mnoho partnerov rieši konflikty výčitkami a obviňovaním: „Pred dvoma rokmi si urobila to a to...“ prípadne „Ty nikdy neustúpiš, ty krava, pozri, čo si urobila..

Výčitkami len podkopávaš sebadôveru partnerky a vytváraš negatívnu atmosféru. Takto ti partnerka nikdy nedá za pravdu. Bude sa chcieť brániť proti tvojim výčitkám a dokázať ti, že to, čo hovoríš, nie je celkom tak. Alebo vôbec.

Aj keby to tak bolo a ona by to vedela. S partnerkou sa snažte nájsť riešenie, ktoré bude vyhovovať obom. Snažte sa nájsť kompromis. Ak to nejde hneď, nechajte si na to pár dní. Neriešte problém, nehovorte o ňom niekoľko dní, a potom sa k nemu v kľude vráťte bez obviňovania, bez výčitiek a s chladnou hlavou.

 

Pamätaj na to, že toto musíš robiť počas celého vzťahu. Ak prestaneš, môžeš tým ohroziť svoj vzťah. Mnohí muži nepočúvajú potreby svojej partnerky, chcú mať hlavné slovo, nehľadia na to, čo chce ich partnerka, nie sú ochotní robiť kompromisy.

Dlhodobé neuspokojenie partnerkiných potrieb vedie k nespokojnosti vo vzťahu.

Pokiaľ nie je šťastná vo vzťahu, môže sa stať, že začne vyhľadávať spoločnosť iného muža, ktorý jej bude rozumieť v oblasti, v ktorej sa s tebou nevedela zhodnúť. A samozrejme, pravidelné nevinné stretávanie sa môže vyústiť do nevery. Nevera môže skončiť rozchodom alebo naštrbením vášho vzťahu.

Snaž sa byť iný ako ostatní chlapi, snaž sa byť lepším chlapom, aby ti tvoju partnerku neprebral iný muž, pri ktorom bude mať ona pocit, že je lepší. To by si predsa nechcel, mám pravdu?

Prajem ti veľa úspechov s tvojou partnerkou!

[MT_vztah]

Poznám zopár skvelých ľudí, ktorí sú nedobrovoľne single. Nevedia, ako to zmeniť, nemajú dosť príležitostí alebo sa jednoducho hanbia. Chatovať online je dnes veľmi jednoduché. Avšak nájsť reálneho partnera môže byť niekedy tvrdým orieškom. Preto som sa pustila do projektu najdipartnera.sk, cez ktorý organizujem akcie a rýchle rande pre nezadaných, aby sa spoznali a našli si toho správneho partnera.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here