Úryvok z knihy Aj ja som CHLAP 2.0

0

Prečítaj si úryvok z knihy Aj ja som Chlap 2.0, v ktorom sa dozvieš, prečo značka akozbalit.sk skončila a čo to znamená byť CHLAP 2.0

 

Úryvok z knihy Aj ja som Chlap 2.0

V roku 2011 som sa rozhodol, že budem pomáhať chlapom so ženami. Čo ma k tomu oprávňovalo? Nie, nemal som v posteli stovky žien ako Charlie Sheen, no mal som nejaké tie skúsenosti, o ktoré som sa chcel podeliť s tými, ktorí na „to“ ešte neprišli. Najlepšia cesta, ako by som dostal moje myšlienky do sveta, by bola kniha. No bol som nikto. Neznámy chalan. Určite by sa išli za mnou „potrhať“ všetky kníhkupectvá. Kto by ma vôbec čítal? A napísať knihu bolo predsa len trochu veľké sústo aj na mňa.

Rozhodol som sa teda založiť blog. Lenže, ako ho nazvať? Vedel som už, že najčastejší výraz, ktorý chlapi googlia, bol „ako zbaliť babu“. Dokonca to bolo častejšie vyhľadávané než „ako schudnúť“ či „ako pribrať“. Kto by to bol povedal, čo? Hmm, lenže akozbalitbabu.sk, akozbalitdievca.sk či akozbalitzenu.sk už boli obsadené niekým iným.

Sakra! Čo s tým? Chcel som, aby ľudia hneď vedeli, o čom môj blog je a pamätali si ho. Niečo jednoduché. Chytľavé. Univerzálne. „Mám to! Bude sa to volať akozbalit.sk!“ usmial som sa od ucha k uchu. A môj majstrovský plán sa začal.

Prvé roky boli, nazvime to: všelijaké. Obsah, ktorý sme ja a ostatní autori na blogu a sociálnych sieťach zdieľali, bol okrem článkov zameraných na balenie miestami tak kontroverzný, že sa veľmi rýchlo rozšíril. Do 3 rokov od založenia navštívilo môj blog vyše milión ľudí zo Slovenska a Čiech.

Slušné, čo povieš? Keď som chodil po rôznych akciách a seminároch, či už ako účastník alebo prednášajúci, kamkoľvek som prišiel, ihneď muži a dokonca aj ženy vedeli, o čo ide a kto som. Poznali ma už z počutia: „To je ten, čo má akozbalit.sk a učí mužov baliť baby.“

 

Moje ego sa tešilo, no nie nadlho

Všetko bolo super, no čoskoro sa to malo zmeniť. V októbri 2015 som sa išiel pozrieť na jednu konferenciu medzi stovky ďalších podnikateľov a ocitol som sa pri registrácii účastníkov. „Z akej firmy ste?“ spýtala sa mladá kočka, ktorá mala za úlohu vybaviť hostí. „Magnet na ženy,“ povedal som s úsmevom.

„Nie, vážne sa pýtam,“ trochu sa na mňa zamračila. „Fakt, kľudne si to overte v obchodnom registri,“ stál som si za svojím. „A web?“ hľadela na mňa s fixkou v ruke, čo má napísať na moju menovku. „Akozbalit.sk,“ povedal som už trochu nesmelo a jemne som znervóznel. „Vy si zo mňa robíte srandu!“ začala sa smiať, podpichovať ma a nechcela tomu veriť. „Fakt to tam mám napísať?“ uškŕňala sa.

Cítil som sa nepríjemne. V tom momente akoby stlačila nejaký pomyselný gombík a vo mne ako chlapovi sa to pohlo. Trafila moje citlivé miesto a ukázala mi niečo, čo som si nechcel priznať. Nestál som si totiž 100% za tým, čo robím, pretože som vedel, že obsah, ktorý dávame von, sa aj chlapi hanbia zdieľať. Musel som s tým niečo spraviť.

Prišiel november 2015. Bol som na jednej marketingovej konferencii v Brne na workshope chlapíka, ktorý pomáhal robiť pre Apple ich produktový dizajn. Sedel som tam a počúval ho, ako hovorí o značkách a identite: „Mali by ste byť jedineční. Čím sa odlišujete od všetkých ostatných, ktorí robia to isté? Čím ste unikátni? Čo je vaším poslaním?“ pýtal sa nás.

Najprv mi to nešlo do hlavy. Asi pol hodinu som tam sedel nad prázdnym papierom a rozmýšľal som, čo vlastne chcem s celým mojím projektom dosiahnuť. A vtedy mi to došlo. Okamžite mi preblesklo hlavou: „Prinášať ženám lepšie zážitky s mužmi! To je ono! Proti tomu nemôže nikto nič mať!“

Hneď som si to otestoval na najbližšom stretnutí podnikavcov, ktoré som pravidelne organizoval, pri predstavovaní sa. „Som zakladateľom blogu akozbalit.sk,“ začal som a už už začínali ženy zdvíhať obočie, keď tu zrazu som k tomu dodal: „kde prinášame ženám lepšie zážitky s mužmi. Vtom sa výrazy na ženských tvárach zmenili a s úsmevom kývali hlavou. „Mám to!“ potešil som sa v duchu.

 

Lenže bolo potrebné spraviť dôležité rozhodnutie

Áno, chceli sme prinášať ženám lepšie zážitky s mužmi, no ak by sa v tom momente ľudia pozreli na náš blog či sociálne siete, tak by sa len chytali za hlavu a ťukali si do čela, že či to myslíme fakt vážne. Bol tam bordel. Obrovský bordel. Odo mňa či bývalých autorov. Už nebola cesta späť. A tak, takmer zo dňa na deň, sme vymazali vyše polovicu obsahu, ktorý akýmkoľvek spôsobom degradoval ženy (rozumej vtipné, kontroverzné a virálne články), nemal pridanú hodnotu, nepomáhal priamo chlapom byť lepšími a skutočne neprinášal ženám lepšie zážitky s mužmi.

Od toho momentu som si mohol opäť stáť za tým, čo robím. Mal som chuť tvoriť nové veci, napísal som svoje prvé dve knihy – Príťažlivosť a Ako ju získať, chlapi sa hlásili k tomu, že chcú na sebe pracovať a ženy ma podporovali v tom, že im chcem prinášať lepšie zážitky. To bolo pre mňa dobré znamenie.

Lenže, stále tam bolo niečo, čo som schovával hlboko v sebe a nechcel som si to priznať. Myslel som si, že premaľovaním starého zhrdzaveného plota novou farbou bude všetko v poriadku. Nebolo. Vždy, keď som niekomu hovoril, čo robím a čomu sa venujem, som začínal vetou, že pomáham chlapom so ženami na blogu akozbalit.sk (vtom sa začali na mňa divne pozerať), no jedným dychom som k tomu hneď dodal, že nie baliť ženy na nejaké naučené triky, ale aby chlapi makali v prvom rade na sebe, ženy dali bokom a priťahovali ich tým, akí sú.

Presne tak ako naposledy, keď som bol v USA. Opäť som bol na jednej marketingovej konferencii a tentokrát som tam stretol dvoch Čechov. Začali sme sa úplne bežne baviť o tom, kto sa čomu venuje. Vypočul som si ja ich a potom prišiel rad na mňa. „Pomáham chlapom byť lepšími a prinášam tak ženám lepšie zážitky,“ povedal som sebavedomo. „To znie skvele. A aký máš web? Radi by sme sa na to pozreli,“ spýtal sa jeden z nich zvedavo. „Noooo, web je akozbalit.sk, ale nie je to o balení, ako by sa mohlo zdať. Učím chlapov, ako makať v prvom rade na sebe, nie skúšať na ženy nejaké baličské finty, ako to robia všetci ostatní,“ začal som vysvetľovať.

To, čo sa dialo znovu a znovu, bolo, že značka, ktorú som v dobrej viere pred vyše 6 rokmi vytvoril, na mňa nevrhala najlepšie svetlo. Ľudia boli zmätení a nedovolila mi robiť v kľude to, čo som chcel. Teda bez toho, aby som musel zakaždým niekomu vysvetľovať, čo NAOZAJ robím. To je ako keby si musel tvojej mame vysvetľovať, že nech ti nedáva pusu pred tvojimi spolužiakmi z výšky, že už nie si malý chlapec. No aj tak si stále jej syn. To som však ešte netušil, že už o pár minút sa malo toto všetko navždy zmeniť.

 

ÚSVIT CHLAPA 2.0

S Českými bratmi som sa rozlúčil a šiel som na ďalšiu prednášku, ktorá mala definitívne zmeniť môj život a moje smerovanie. Prišiel Garrett J. White, mentor úspešných chlapov, a ja som sa tešil, čo nové sa naučím a čo budem môcť zdieľať s mojimi chlapmi doma na Slovensku. Sedel som tam medzi ďalšími 3000 účastníkmi, keď povedal tú osudnú vetu: „Mali by ste byť úprimní sami k sebe. Prestať si konečne klamať.“ Počul som presne tú istú vetu ako všetci ostatní. Tú istú vetu, ktorú si si práve prečítal aj ty. Sú to len slová, no pre mňa mali obrovský význam. Pre túto vetu sa mi oplatilo precestovať vyše 8000 kilometrov cez oceán a investovať cez 3500€.

Zrazu mi hlava pracovala na plné obrátky: „Toto je presne ono! Toto je to, čo tomu chýbalo. Posledný dielik do celej skladačky. ÁNO!“ Vybehol som von z miestnosti, vytiahol telefón a začal nahrávať svojmu tímu video, čo sa práve stalo. Bol som na 100% rozhodnutý a nikto mi to nemohol vyhovoriť. Už nebolo cesty späť. Cítil som, že musím značku akozbalit.sk nadobro zrušiť, keď sa chcem posunúť ďalej. Nechať ju v histórii a poďakovať sa jej. Už neodzrkadľovala to, čo som v skutočnosti posledné roky robil – teda pomáhal chlapom byť lepšími. Vieš, čo je na tom celom vtipné? Že odpoveď na to, čo ju nahradí, v skutočnosti ležala priamo predo mnou.

Hneď som vedel, že celý projekt nazvem CHLAP 2.0. V jednom slovnom spojení to vyjadrovalo všetko, o čo som usiloval a na čom som posledné roky pracoval. A vôbec mi nevadilo, že presne tak isto som nazval aj jeden z mojich kurzov pred vyše rokom. Buď lepší chlap. Lepšia verzia seba samého. Buď CHLAP 2.0.

Konečne to dávalo celé zmysel aj navonok, keď som niekomu povedal, že pomáham chlapom byť lepšími po všetkých stránkach, aby nemuseli ženy nasilu baliť, ale priťahovali ich tým, akí sú. A aby sa o týchto chlapov ženy zaujímali a možno aj bili. Verím, že po tomto kroku sa budú chlapi k tomu ešte radšej hlásiť, budú chcieť aj oni byť CHLAPMI 2.0 a budú hrdí na to, že na sebe pracujú, aby mohli byť v prvom rade pre seba a následne aj pre ženy a svoje okolie hodnotnejšími.

 

Dokonca aj na mňa osobne to malo silný dopad

Kedysi som bol ten posledný, kto by sa mohol nazvať CHLAPOM 2.0, nie to ešte viesť ostatných chlapov na ich ceste. Len som sa flákal, za ničím som si nešiel, nepracoval som na sebe, peniaze som pýtal aj počas výšky od mojej matky, ktorá aj kvôli mne ťahala 3 roboty, a bol som panicom do mojich 22 rokov. No odvtedy som sa zmenil. Zlepšil. Prečo? Nebola iná možnosť.

Zrazu som chcel na sebe ešte viac makať. Začal som lepšie jesť, vstávať každé ráno o piatej, aby som mohol ísť na hodinovú prechádzku do lesa, počas ktorej som počúval vzdelávacie nahrávky, chcel som sa prihlásiť aj na Spartan race… Uvedomil som si, že byť CHLAP 2.0 je vyšší štandard. Aj odo mňa sa očakáva viac. Je to zodpovednosť nielen voči sebe, ale aj voči chlapom. „Ako to ale oni príjmu?“ bol som zvedavý. No keď mi jeden chlap v messengeri na moju odpoveď „Buď, ku*va, chlap!“ (po jeho vyplakávaní) odpísal „2.0!“, vedel som, že som trafil klinec po hlavičke a uchytilo sa to geniálne.

Keď som rozprával tento príbeh, ako to celé vzniklo, a víziu, že čo je to vlastne ten CHLAP 2.0 na jednej akcii piatim chlapom, jeden z nich sa ma úplne logicky spýtal, či sa ja sám považujem za CHLAPA 2.0. A vieš čo? Bez váhania a bez toho, aby som zacítil nejaký pocit nervozity, začervenanie, neistotu, pochybnosti o sebe či o tom, čo robím, som odpovedal jasné ÁNO. V tom momente zo mňa vyžarovala istota. Už som nemusel nikomu nič vysvetľovať. Veril som tomu. A oni súhlasne prikyvovali hlavou.

Teraz, keď už vieš, ČO je to ten CHLAP 2.0, prečo vlastne vznikol a čo predstavuje, je čas byť sám k sebe úprimný a prestať si klamať, tak ako som to spravil aj ja. Spýtam sa ťa to narovinu. Chceš byť lepším chlapom po všetkých stránkach? Nie kvôli ženám, ale pre seba. Človek, s ktorým sa budeš každé ráno do konca svojho života zobúdzať, si ty sám. A ešte dôležitejšie – si ochotný pre to aj niečo spraviť? Ak nie (a ja som s tým maximálne v pohode), tak ani nechci túto knihu, pretože ťa bude maximálne vytáčať, že je nutné pre to, aby si mal konečne život, peniaze a ženy, o ktorých si vždy sníval, aj niečo robiť.

 

Pre koho je táto kniha

Táto kniha je pre tých, ktorí chcú od života niečo viac. Je pre ľudí, ktorí sa nechcú baviť o nudných témach s nudnými ľuďmi, vstávať unavení do svojho nudného a priemerného života po boku ženy, kde iskra už dávno vyprchala a sú iba spolubývajúcimi, jedia priemerné jedlo, pozerajú telku, vyzerajú priemerne, majú priemernú prácu, večer idú spať a ráno sa to opakuje celé odznova. Toto, myslím, nie je tvoja vízia života, aký chceš prežiť, nemám pravdu?

Mám pre teba ešte jedno upozornenie. Informácie, o ktoré sa chystám s tebou v tejto knihe podeliť, sa dajú použiť na dobré, ale, bohužiaľ, aj na zlé účely. Podobne ako oheň, ktorým si môžeš ohriať jedlo, ak si hladný, a môžeš sa pri ňom zohriať, ak ti je zima. No na druhej strane ním vieš aj ublížiť či popáliť sa. Teda pokiaľ máš nejaké nekalé úmysly, máš v pláne sa ženám pomstiť, ubližovať im, sklamať ich či využívať ich pre svoj osobný prospech, tak ti opäť odporúčam nečítať túto knihu. Choď sa pokojne venovať niečomu inému.

Cieľom tejto knihy je, aby ti pomohla stať sa lepším a hodnotnejším chlapom (po všetkých stránkach), aby si si nakoniec získal čo najlepšiu možnú ženu pre seba a udržal si si ju. Páčilo by sa ti niečo také? Verím, že áno.

Táto kniha ti nemá slúžiť len na dnes či na nasledujúce týždne. Má ti poslúžiť počas celého tvojho života. Možno z nej neaplikuješ úplne všetko hneď. No keď sa do nej pustíš po druhý, tretí či štvrtýkrát a znovu si prečítaš tieto riadky, tak ti budú dávať nový zmysel a nájdeš v nej veci, ktoré si v nej predtým nenašiel, pretože si na ne nebol pripravený. Vykročme teda na túto cestu spoločne, čo povieš?

[kniha_chlap]

 

Séria článkov ku knihe:

  1. O čom je kniha Aj ja som CHLAP 2.0?
  2. Úryvok z knihy Aj ja som CHLAP 2.0
  3. 3 úryvky a tipy z knihy Aj ja som CHLAP 2.0 pre teba
Michal Kopecký je zakladateľom hnutia CHLAP 2.0 a jeho cieľom je pomôcť mužom a ženám nájsť, získať a udržať si svojho vysnívaného partnera, s ktorým budú šťastní vo vzťahu. Napísal knihu Aj ja som CHLAP 2.0, ktorú môžeš získať napr. na Martinuse tu »

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here