4 kroky, ako sa jednoduchou zmenou myslenia pri rozhovoroch staneš okamžite sympatickým

4 kroky, ako sa jednoduchou zmenou myslenia pri rozhovoroch staneš okamžite sympatickýmStalo sa ti niekedy v minulosti, že si z konverzácie (z rande) so ženou nemal dobrý pocit? 

Čomu si to pripisoval?

Prostrediu? Nedostatku vhodných tém? Zlému parfému?

Čo keď bol ten problém v nedostatku empatie u teba alebo dokonca u tvojej potenciálnej manželky/partnerky/milenky/kamarátky s výhodami?

 

Stalo sa mi to pred pár dňami

Veľmi čerstvá spomienka plná emócií. Pamätám si, ako som si počas toho rande zažil asi všetky možné neisté prejavy, pocity, analýzy, ako zaujať.

Ona bola vysoká sympatická mladá žena s ambíciami a grandióznym výstrihom. Dosť mi imponovala svojou vyspelosťou a pokorou.

A výrečnosťou, rozprávala, rozprávala, rozprávala…a ja som ju šikovne dopĺňal, občas pridal svoj zážitok k danej téme, občas odbočil od témy, a mal som zo seba skvelý pocit, aký som to len ja pohotový a zručný konverzačný partner.

 

A popri tom všetkom som akosi zabudol na jednu „maličkosť“

unudená žena, zlé rande, nudný muž, ako zaujať ženuZabudol som na to, že nie som tam, aby som vo svojej mysli reagoval na to, čo ďalej poviem, ale aby som sa vcítil do situácií a príbehov, o ktorých počúvam.

Bol to tak silný okamih plný uvedomenia sa, že som mal zimomriavky. Od toho okamihu naša konverzácia nabrala omnoho sympatickejší smer a krásny súlad.

Dievča sa zrazu začalo viac usmievať, čím sa jej úsmev stal pre mňa ešte väčším magnetom ako jej výstrih s obyvateľkami veľkosti 4.

Po tomto uvedomení si rýdzej empatie, moja myseľ prestala analyzovať ďalšie scenáre vývoja rande. Moje ego nemalo potrebu dopĺňať synonymá počas jej rozprávania a skákať jej do reči s vetami typu: „Jasné, to poznám, ja som zažil to a to…“.

 

Začal som mať pocit, že čas plynie úplne bez námahy

V jednom štýlovom bratislavskom podniku sa zrodil učebnicový príklad win-win situácie.

žena-rozpráva-pár-sa-rozpráva-na-rande

Samozrejme, empatia počas rozhovoru nebola jediným dôvodom nezabudnuteľného rande.

Uvedomil som si, že empatia mimo rozhovoru znamená vcítiť sa do prežívania a života toho druhého.

Dievča potrebovalo kúpiť potraviny, tak som jej hneď navrhol, že ju odveziem do nonstop hypermarketu, nech si ten nákup teda spraví.

Videl som, ako schúlená mi sedí v aute, tak som bez slova zavrel okno a zapol kúrenie. Pozrela sa na mňa ako na zjavenie. Nerobil som tieto veci, aby som sa jej nasilu umelo zapáčil, ale pretože som bol vďačný, že som s ňou a pretože mi na nej záleží.

Skrátka, mal som presvedčenie, že empatia bola vtedy ako keby súčasťou môjho DNA.

 

Od toho dňa sa na empatiu pozerám úplne inak

Už to nie je len všeobecné abstraktné slovo s nádychom intelektu a sebarozvoja. Pocítil som pozitívny význam ozajstnej empatie na vlastnej koži, a preto verím, že pomôže aj tebe.

Preciťuj empatiu v každodennej konverzácii (nielen) so ženami. Cielene a uvedomelo trénuj vnímanie sveta zmyslami toho druhého.

Viem ti takmer garantovať, že takýto prístup ku komunikácii ti prinesie do tvojho života toľko benefitov, že pukneš od šťastia.

Budeš mať reputáciu zaujímavého, charizmatického človeka. Ženy a muži budú chcieť s tebou tráviť čas.

 

Vyhľadávaj empatických ľudí

Zároveň mi dovoľ pripomenúť ti, že tak ako je pre teba potrebné a užitočné pracovať na svojej empatii, rovnako potrebuješ vyhľadávať prítomnosť ľudí s vysokou empatiou.

Bolo by totiž veľkým prehreškom voči vlastnej sebaúcte, keby si toleroval akútny nedostatok empatie u ľudí v tvojom okolí, nedajbože u tvojej perspektívnej partnerky.

Máš predsa na viac ako na ženu, ktorá si myslí, že EQ je názov nového bombastického ženského časopisu (ak to taká teraz číta, tak EQ podľa Wikipedie znamená Emocionálna Inteligencia).

girl-1039532_640Inštinktívne vyhľadávaj spoločnosť ľudí (žien) s vysokou empatiou. Výsledkom bude takmer určite synergia a kultivácia tvojej vlastnej empatie.

Ďalším sympatickým a vítaným javom bude, že aj tvoja empatia porastie. Sľubujem.

A tak budeš viac príťažlivejší a príjemnejší spoločník aj pre „tvojho srdca šampiónku“.

A ak takú zatiaľ nemáš, tak nezúfaj. Podobné totiž priťahuje podobné, ľudia s rovnakými vibráciami, energiou, si k sebe cestu nájdu.

Stačí pracovať na svojej empatii, na tréningu vnímania sveta z pohľadu druhého a hmatateľné výsledky sa dostavia.

 

4 kroky k zvýšeniu svojej empatie

Pamätáš si, ako si minule prepásol príležitosť vnímať svet z pohľadu druhého? Pravdepodobne nie. Ani ja. Málokedy sa stane, že si živo spomenieme na udalosť, kde sme mohli posilniť, zintenzívniť, puto s človekom, na ktorom nám záleží.

Zlom môže nastať, keď sa presvedčíme o skutočnom význame rýdzej empatie. Niekedy tým zlomom býva iba zlý pocit z konverzácie s nejasným vinníkom, často je však nevyhnutné šplechnutie s intenzívne vyčítavým tónom – „Vieš sa vôbec vcítiť do mojej situácie?“.

Ale takým symptómom sa môžeš poľahky vyhnúť, stačí sa počas konverzácie/prítomnosti druhej osoby pozerať na veci a okolitý svet z pohľadu toho druhého.

Ako? Mne sa vynikajúco osvedčili tieto možnosti zvýšenia si empatie.

 

1. Pestuj a kultivuj otvorenú myseľ

Identifikuj situácie, ktoré vyvolávajú u teba uzavretú myseľ, predsudky, neprijímanie. Uzavretá myseľ bráni rozvoju empatie.grimace-388987_640

Ak sa pristihneš pri neprijímaní určitého názoru, konceptu, myšlienky, tak využi túto uvedomelosť a analyzuj čo sa za tým skrýva.

Je to odmietanie podložené na užitočných reálnych faktoch, alebo skôr na domnienkach, dohadoch či špekuláciách?

Pomôže v danom prípade skúsenosť k relevantnejšiemu názoru?

 

2. Drž sa filozofie – „Autenticitou k empatii“

Veľkým nepriateľom rýdzej empatie sú rôzne sociálne masky, brnenia, štíty a neschopnosť ukázať svoje pravé zraniteľné ja.

Ak komunikuješ so ženou, ktorá prešla sitom tvojich kritérií, tak niet dôvodu na faloš, neprirodzenosť a umelé nadraďovanie seba samého.

 

3. Iniciatívne prispievaj ku kvalitnejšiemu a krajšiemu prežívaniu života ľudí, na ktorých ti záleží

Konkrétny tip: Posielaj pravidelne maily o zaujímavých seminároch, akciách, filmoch, obľúbených jedlách, koníčkoch tým ľuďom (ženám- nemusí ísť len o potenciálne sexuálne partnerky), na ktorých ti záleží.

Nič ťa to nestojí a veľa ti to ponúka. Proaktivita je úžasný vklad do citovej banky medziľudských vzťahov.

Táto banka vklady vždy prijíma a dokonca s najvyšším úrokom 🙂

 

4. Vyhľadávaj pri komunikácii spoločné znaky s ostatnými, buduj mosty medzi ľuďmi

holding-hands-1031665_640Väčšina dnes totiž buduje steny, ale ty nemusíš patriť k väčšine.

Vyhľadávaj komunity, ktoré budujú mosty medzi ľuďmi.

Ak takú komunitu nepoznáš, založ takú komunitu.

Želám ti veľa nezabudnuteľných okamihov na fascinujúcej ceste za posilňovaním svojej prirodzenej rýdzej empatie. Odmeny sú obrovské 😉

Mimochodom, pracujem na niečom zaujímavom, čo ti pomôže príťažlivejšie a jednoduchšie komunikovať so ženami. Ale zatiaľ je to zahalené rúškom tajomstva a majstruje sa na tom…

 „Väčšina nepočúva s úmyslom pochopiť, ale s úmyslom reagovať.“ Stephen Covey

[MT_zoznamenie]

Nie si autorom na blogu chlap20.sk, ale chceš aj ty niečo k téme hodnoty, príťažlivosti, vzťahov povedať a myslíš si, že by sme mali tvoj článok uverejniť? Napíš mi na michal@chlap20.sk

4 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here