Ako si podeliť financie v partnerskom vzťahu?

11

Ako si podeliť financie v partnerskom vzťahu?„Ten môj prišiel včera za mnou, že za čo som zase minula tak veľa peňazí. Že mu pípla SMS-ka.

Povedala som mu, nech si tie SMS-ky vypne a nebude ho to rozčuľovať.“

Poznáš aj ty prípad, keď to takto vo vzťahu funguje?

Keď jeden z partnerov nestíha zarábať dosť na to, aby to ten druhý mohol míňať?

Chcel by si mať tú najkrajšiu ženu na svete, ak by z teba potom urobila žobráka?

Peniaze sú veľmi citlivá téma vo vzťahu a už v začiatkoch si môžeš nastaviť pravidlá, ktoré ovplyvnia váš ďalší spoločný život.

 

Ako si teda podeliť financie v partnerskom vzťahu? 

Hra na gentlemana

Správny gentleman vždy za dámu zaplatí. S tým sa dá súhlasiť. Možno aj preto som nikdy nemal záujem byť gentlemanom.

Všetko sa to začína už na prvom rande. Ty chceš zaplatiť a ona povie, že za seba zaplatí. Ty ju nenecháš a si šťastný, že si jej urobil radosť.

Dajme tomu, že toto je ešte stále v poriadku. Ak zaplatíš aj na druhom rande, koleduješ si o vážny problém.

Naozaj ti rozumiem. Tak ťa vychovali.

Ak navyše zarábaš slušne a ona je len študentka, tebe nerobí problém tú večeru zaplatiť a ona by po zvyšok týždňa asi musela jesť suché rožky.

Bolo by ti asi veľmi nepríjemné, keby si ju nechal zaplatiť za seba?

Ver mi, že keď ti raz budú pípať stoeurové SMS-ky s ochádzajúcimi platbami, spomenieš si na tento článok.

[chlap_webinar]

 

Ženy chcú byť nezávislé

Našťastie v dnešnej dobe už väčšina žien chce za seba platiť.žena platí

A dokonca nemajú problém zaplatiť ani za teba. Len ich treba nechať.

Keď ti najbližšie žena povie, že to ona zaplatí, zahryzni si do jazyka.

Nechaj ju zaplatiť a povedz jej ďakujem.

Aký je tvoj názor na financie vo vzťahu? Preferuješ spoločné alebo oddelené? Napíš mi do komentára.

 

A čo keď už ste partneri?

Láska môže byť akokoľvek silná, ale keď sú problémy s financiami, môže to vzťah úplne zničiť. A priznajme si, koľkí z nás sú už za vodou a nemusia peniaze riešiť?

Najhoršie hádky sú kvôli peniazom. Je možné sa im pri spoločných peniazoch vyhnúť?

Niektorým ľuďom vyhovuje mať spoločné peniaze a niektorým vyhovuje mať oddelené peniaze. Toto je na vzájomnej dohode.

Každopádne mali by v tom byť stanovené pravidlá. Aj tie však majú svoje riziká.
Predstav si, že si chceš zaplatiť za svoj celoživotný sen a musíš sa na súhlas spýtať svojej partnerky.

Na druhej strane predstav si, že ona použije spoločné peniaze, aby si kúpila tie drahé šperky, po ktorých celý život túžila.

financie v partnerskom vzťahu-riešenie Akékoľvek dohody a pravidlá môžu naraziť na vážny problém, ak jeden z partnerov príde o svoj príjem.

Aký je tvoj názor na financie vo vzťahu? Preferuješ spoločné alebo oddelené? Napíš mi do komentára.

V minulosti sa raz stalo, že priateľka prišla o príjem a ja som jej vtedy požičal. Bolo to veľmi ťažké rozhodnutie ako to urobiť. Dlhovala mi len cca 150 eur, ale splácala mi to vyše roka.

Mal som jej chuť pomôcť, ale vedel som, že najviac jej pomôžem, ak ju nechám, aby sa z toho vyhrabala sama.

 

Aké je riešenie?

My s priateľkou sa o peniazoch nehádame. Každý má svoje a neplánujeme to niekedy meniť. Pre mnohých ľudí nepochopiteľné, ale človek potom má svoju nezávislosť.

Ak si chcem niečo kúpiť, nemusím sa jej pýtať. Ak chce ona nejaké nové handry, dozviem sa o nich až keď zazvoní poštár. Máme spoločný bank len čo sa týka výdavkov na stravu a domácnosť.

To by bolo príliš komplikované deliť, takže tam prispievame spoločne a všetky výdavky na stravu a domácnosť z toho platíme.

Ťažšie to môže byť pri väčších výdavkoch ako auto alebo byt. Auto som si kúpil ja a platím aj opravy, platím aj benzín a auto je celé moje.

Čo keď si chcete kúpiť spoločný byt alebo dom a ty vieš, že ona by na to nikdy nemala?

Byt na bývanie sme si zatiaľ nekupovali, čiže toto sme riešiť nemuseli. Momentálne bývame v podnájme a najbližších pár rokov sa to meniť nebude.

Aj tu existuje riešenie. Je možné sa dohodnúť na podielovom vlastníctve. Ak zarábaš 4x viac, môžeš vlastniť 80% bytu a ona tých 20%.

[MT_vztah]

The New Guy je vekom najstarším autorom blogu chlap20.sk. So svojou priateľkou sú vo vzťahu už 9 rokov a majú spolu malého syna. Vo svojich článkoch sa zameriava hlavne na to, ako si získať vzťah a ako ho následne udržať.

11 KOMENTÁRE

  1. Treba mať všetky peniaze oddelene, aj všetky zmluvy. Potom sa vám nestane, že zoberiete milión vecí na splátky, rozídete sa, priateľka prestane úplne všetko platiť a za vami sa pohrnú exekútori, hoci máte 2 metre a 120kg (klient, nie ja). Je treba počítať s tým, že vzťah sa na 90% skončí a potom sa určite nebudete chcieť naťahovať o % na podieloch a vyrovnávať sa, jednoducho komunikovať.

    • no neviem , este som sice v ziadnej spolocnej domacnosti s niekym nebol , ale to co tu pisete , myslim vsetci je podla mna dost vypocitave , vsetko mat oddelene , kazdy sam za seba.., to funguje akurat vo vztahu kde chyba dovera , este Majco ta veta..“ je treba pocitat s tym ze vztah sa nma 90% skonci….“ , nic v zlom ale ak ides na kazdeho vztahu s tymto , tak radsej ziadny nezacinaj..nic v zlom:) a co sa tyka toho natahovania a vyrovnavania po rozchode , tak ak ten vztah funguje tak ako ma , nehrozi ze by mal skoncit , a ak by predsa len , tak inteligentni ludia ktorim na sebe naozaj zalezalo sa vedia dohodnut a nebudu si robit napriek s vyrovnavanim majetku.., lenze v dnesnej dobe to malokomu nieco hovori , a tie vztahy , ak to tak mozem nazvat , ak maju byt len o tom mat kazdy svoje financie a vsetko , tak to je onicom , byt s niekym len aby som nebol sam , a mal som parkovisko pre vtaka , to radsej sam …

      • S Majcem naprosto souhlasím, je vidět že nemáš žádné zkušenosti s tímto. Poznal jsem hodně soudních rozvodových řízení nebo soudních řízení o péči o dítě, neumíš si představit co právník nebo právnička tvé drahé polovičky dovedou, jak se tvoje drahá polovička najednou promění v úplného chudáčka protože jí „kamarádka“ poradila že by byla blbá kdyby tě nestáhla o korunu vždyť tam takovej let žila apod…

        • hm , tak to je dost blbe s tymito vsetkymi vyhliadkami , pozeram ze v dnesnej dobe sa neoplati mat vztah , kopat kazdy sam za seba , vsetko oddelene , pocitat na zaciatku kazdeho vztahu ze sa aj tak skonci po urcitej dobe .., nevidim jedine pozitivum ist do vztahu..mi to pripada skor ako nejaka obchodna zmluva nez vztah..

          • Manželství není nic jiného než jen obchodní vztah. V podstatě i svádění je obchod, ty jí nabízíš sebe = hodnotu, ona nabízí sebe = protihodnota. Když uzavřete obchod musí mít výhody pro oba, nebo alespoň si to ten druhý musí myslet… Jaký je rozdíl mezi manželstvím a vztahem ? Hora papírů a alespoň právní úprava u nás v ČR postavení druh družka dává stejnou hodnotu jako manžel manželka. Jen manželé mají pak daleko víc nepříjemností při případném rozchodu..ale nebuďme zase pesimisté můj nejlepší kamarád chodí se slečnou od jejich 14 ti let… Jsou spolu už někde 6 rokem… Pořád je i hodně párů kteří se ve 20-ti vzali a je jim 80 a stále jsou spolu..Štěstí a spokojený vztah existuje, jen si nesmíme myslet že s každou a vždy… 🙂

            • ak obaja vnímajú manželstvo len ako „Horu papírů“ potom súhlasím s tvojím názorom.. ale ak ho berú ako záväzok, niečo viacej ako len zdrap papiera, potom má manželstvo veľmi vysokú hodnotu..

      • Suhlasim so ST… Moj clanok nebol o tom, ze treba ratat, ze sa urcite raz rozideme… Ja si myslim, ze aj vo fungujucom vztahu je lepsie, ked ma kazdy vlastne peniaze…

  2. Hodně pěkně napsané. Já žiji ve společné domácnosti s partnerkou cca půl roku (předtím několik let ve spolubydlení), a zatím to máme rozděleno nepsaným pravidlem cca 60/40 pro mě. Oba pracujeme a ona vydělává o něco méně. Sice by mi nevadilo platit běžnou potřebu 50/50, ale takto si připadám více jako gentleman. 🙂 (taková ta mužská ješitnost, že to přeci dovedu zařídit).

    Pravidlo výše se týká i výdajů na jídlo a podobné další náklady na domácnost. Díky práci jsem o dost flexibilnější, takže většinou i nakoupím, uklidím a případně navařím. Poznámka pro ostatní chlapy – Jsou za to skvělé plusové body a hlavně následný klid doma, případně bonusy, však vy víte kde… Ono taky kdo by si troufl něco namítat, když dojde domů, je všude uklizeno, nic nechybí a ještě může dojít rovnou ke stolu na večeři.

    Ve chvíli, kdy jdeme společně ven, tak platím já. Sice se mi už několikrát stalo, že platila partnerka, ale to většinou jen přiměřeně částky (které jsem ji dovolil platit). Osobně se mi nelíbí, když za mě na veřejnosti platí žena (nemyslím kolegyně v práci, kde se zveme na střídačku). Beru to tak, že když se o ni nemůžu postarat, tak bych ji neměl brát tam, kde mě to stojí ranec. Je fůra aktivit, které nestojí skoro nic. A to se dostávám k tomu, že musím mít i dostatečný přehled, abych tyhle aktivity /činnosti našel a zajistil. Překvapení je totiž nedocenitelné. 🙂

    • 60/40 je velmi dobry pomer… my to sice mame 50/50 co sa tyka stravy, ubytovania aj domacnosti, ale to auto platim cele ja, cize ona sa vozi zadarmo… a ked sa to rozrata, tak to mozno tiez vyjde 60/40…

      v spolocnosti teraz tiez platim vzdy (minimalne v drvivej vacsine) ja, ale kedze to ide so spolocnej kasicky, tak ja jej tu polovicu potom vzdy vyuctujem 🙂

    • Nechci vyznít jako rýpal ale dost často se stává že slečna má doma chlapa který vydělává, uvaří, uklidí no prostě postará se, hotový anděl seslaný na zem aby ženy dělal šťastné, v posteli jim to třeba i klape ale po nějaké době… to ženu začne nudit, no a pak to končí tak že si spolu povídáme na místech kde by se to tomu jejímu andělovi jistě nelíbilo…Takže jen malé upozornění, nepřeháněj to se snahou pak to hodně uškodí 🙂

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here