10 tipov pre zvýšenie sebavedomia

0

Keď som ešte chodil do školy, tak som bol dosť veľký introvert, nebol som veľmi sebavedomý, a to ma ovplyvňovalo vo všetkých oblastiach života.

Nevedel som sa baviť s cudzími ľuďmi, spolužiaci mi preberali dievčatá, ktoré sa mi páčili a mal som strach z vystupovania pred ľuďmi.

Našťastie, som to dokázal celé prekonať, pretože som na tom usilovne makal.

Dnes nemám žiadny problém rozprávať sa s akoukoľvek krásnou ženou, nemám problém rozprávať niečo na kameru, nemám problém vystupovať pred desiatkami až stovkami ľudí (prednášky, semináre).

Sebavedomie nebolo niečo, s čím by som sa narodil, pretože som ho predtým nemal. Sebavedomie je zručnosť ako každá iná, ktorú môžeš zlepšovať, trénovať a môžeš si ju zvyšovať.

V tomto článku ti ponúkam 10 tipov, ako na svojom sebavedomí môžeš začať pracovať hneď teraz aj ty.

Sebavedomie ovplyvňuje kvalitu tvojho celkového života. Ovplyvňuje nielen vzťahy so ženami, ale robí z teba schopnejšieho chlapa, v ktorejkoľvek oblasti a dáva ti do rúk kontrolu nad tvojím životom.

 

10 tipov pre zvýšenie sebavedomia

Začneme prekonávaním komfortnej zóny. 🙂

Komfortná zóna je miesto, kde sa cítiš dobre, kde sa dejú všetky pohodlné veci, kde sa cítiš sám so sebou dobre a si v pohode.

Lenže akonáhle sa začneš približovať k okraju komfortnej zóny a keď z nej budeš musieť vystúpiť, tak ona ťa bude vracať späť. Začneš si to racionalizovať a vrátiš sa presne tam, kde si bol.

Záleží na tebe či chceš viac od svojho života, ako máš teraz, alebo chceš ostať tam, kde v tomto momente si.

Krásne autá, krásne ženy, sex, bohatstvo, úspech sa nachádza mimo tvoju komfortnú zónu, pretože je to niečo, čo ešte nemáš.

Ak niečo chceš získať, tak pre to budeš musieť niečo spraviť, budeš musieť zamakať a spraviť niečo, čo si možno do toho momentu ešte nespravil.

Všetky krásne veci, perfektný život, po ktorom túžiš, všetky tvoje sny a ciele sa nachádzajú mimo tvoju komfortnú zónu.

 

Ideš do toho?

1. Sprav niečo, z čoho máš strach. Strach prekonáš len tak, že danú vec budeš robiť a budeš ohľadom nej skúsenejší. Strach je len nedostatok sebavedomia a skúseností.

2. Keď pôjdeš von a budeš sa prechádzať, predstav si, že máš okolo seba kruh vo svojej obľúbenej farbe. Pokojne s priemerom 2 metre. Ak to bude nutné, zväčšuj ho. Predstav si ten kruh ako svoju komfortnú zónu. Rozširuj ju. A vťahuj do nej aj ďalších ľudí.

3. Choď do reštaurácie, obchodu či baru a maj absurdnú požiadavku, ktorú podáš s kľudom a s úplnou vážnosťou. Buď si istý tým, že to tam určite nepredávajú. S chladnou hlavou a vážnym výrazom trvaj na svojom. Po opätovnom uistení, že to nemajú, sa poďakuj a rozlúč.

4. Daj si ráno studenú sprchu. Bez srandy. Teplá či horúca 5 minútová sprcha je príjemná, no to je tvoja zóna komfortu. Choď mimo ňu. Otoč kohútik do pozície čisto studenej vody, vojdi do vane, pusti vodu, narátaj do 3 a pusti si prúd studenej vody na hlavu a postupne sa umy celý až smerom dole. Je to fantastický pocit, keď z nej vyjdeš. Opakuj to každý deň.

5. Ľahni si na zem na nejakom frekventovanom mieste (obchodné centrum, námestie) aspoň na minútu, zavri oči a užívaj si to. Tvár sa akoby sa nič nedialo. Následne vstaň a pokračuj v ceste.

6. Natoč krátke video a uploadni ho na Youtube. Dôležité je, aby si bol na ňom ty a rozprával si aspoň 30 sekúnd o niečom.

7. Natoč krátke video na svoj mobil a uploadni ho na Facebook. Dôležité je, aby si bol na ňom ty a rozprával si aspoň 30 sekúnd o niečom.

8. Ak chceš začať cvičiť, je skvelé dať si verejný záväzok. Odfoť sa v spodnom prádle či v kraťasoch (tak, aby bolo vidieť tvoje telo) a zaves to na Facebook pred oči priateľov. Zabiješ tak dve muchy jednou ranou. Dáš si verejný záväzok a budeš nútený začať so sebou niečo robiť, pretože by ťa hanba plieskala, keby si niečo verejne povedal a potom by „skutek utek“. Slovo robí chlapa.

9. Obleč si niečo totálne nevkusné a choď v tom von. Či je to starý sveter, neónové tričko či mikulášska čapica v lete. Choď v tom sebavedomo a nerieš, že sa po tebe ľudia pozerajú. Je to ich problém, nie tvoj.

10. Keď budeš niekde na pláži či kúpalisku, prezliekaj sa mimo kabínky. Nemusíš sa zrovna pretŕčať nahý. Stačí, keď si necháš trochu dlhšie tričko a dáš si dole mokré plavky.

Michal Kopecký je zakladateľom hnutia CHLAP 2.0 a jeho cieľom je pomôcť mužom a ženám nájsť, získať a udržať si svojho vysnívaného partnera, s ktorým budú šťastní vo vzťahu. Napísal knihu Aj ja som CHLAP 2.0, ktorú môžeš získať napr. na Martinuse tu »

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here